Companii

Transgaz investeste mai putin dupa ce consumul de gaze a scazut cu 15%

17.01.2010, 23:10 30

Transgaz, transportatorul national de gaze naturale, spune caare alocat pentru anul acesta un buget de investitii de 317 mil.lei (75 mil. euro), cu 20% mai mic comparativ cu cheltuielilepentru investitii bugetate pentru anul trecut, in valoare de circa401 mil. lei, unul dintre proiectele principale fiind conductaGiurgiu - Ruse. Acest gazoduct va permite interconectareasistemului national de transport al gazelor cu cel din Bulgaria,dupa ce anul acesta a fost pusa in functiune conducta Arad - Szegedcare leaga sistemul de transport al Romaniei cu cel dinUngaria.
Scaderea investitiilor bugetate de Transgaz are loc in contextul incare compania spune ca a transportat cu 15% mai putine gaze anultrecut si ca nici in 2010 nu va fi atins volumul din 2008.
"Printre proiectele prioritare se numara interconectarea sistemuluinational de transport al gazelor naturale cu sistemele similare dintarile vecine in vederea diversificarii surselor de gaze naturalesi de asigurare a furnizarii gazelor in conditii de siguranta. Inacest context se pot enumera interconectarea cu sistemul detransport al gazelor naturale din Bulgaria pe directia Giurgiu -Ruse si statia de masurare a gazelor Negru Voda IV destinatamasurarii gazelor naturale importate din Bulgaria in vedereaalimentarii cu gaze naturale a regiunii Dobrogea", explicareprezentantii Transgaz.
Compania spune ca banii pentru investitii vor veni numai dinfonduri proprii, pentru proiectele de interconectare cum esteconducta Giurgiu-Ruse urmand sa se utilizeze si fondurieuropene.
"Proiectul a indeplinit conditiile de eligibilitate, fiind selectatpentru a primi cofinantare din fonduri europene, Comisia Europeanaurmand a aproba decizia pentru acordarea asistentei financiare incursul lunii februarie 2010", au mai precizat reprezentantiiTransgaz. Potrivit acestora, pe parcursul anului trecut au avut locmai multe intalniri intre Transgaz si BulgarTrangaz pentrustabilirea conditiilor tehnice de realizare a interconectarii intrecele doua sisteme de transport care au fost concluzionate prinsemnarea unui memorandum de intelegere.

Bilant 2009: cu 15% mai putine gazetransportate
Potrivit datelor Transgaz, anul trecut prin conductele companiei aufost transportate cu 15% mai putine gaze naturale comparativ cu2008, explicatia acestei scaderi fiind reducerea activitatiiindustriale ca urmare a crizei economice. Cea mai puternica scaderea consumului de gaze naturale a fost inregistrata in al doileatrimestru al anului trecut cand cantitatile care au circulat princonductele Transgaz au fost cu peste 34% mai mici comparativ cuaceeasi perioada din 2008. Revenirea a avut loc pe sfarsit de an2009, ca urmare a deciziei guvernului de a-i alimenta pe mariiconsumatori numai cu gaze din productia interna, mult mai ieftinecomparativ cu cele din import.
Pentru 2010, reprezentantii Transgaz estimeaza o crestere acantitatilor transportate de circa 10% comparativ cu 2009. Potrivitbugetului companiei, Transgaz estimeaza pentru 2009 venituri totalede 1,28 mld. lei (302,6 mil. euro) si un profit net de 295,19 mil.lei (69,7 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO