Companii

Transporturi: Camioanele dezmortesc o piata de 2 mld. euro

03.01.2010, 23:12 110

Piata transporturilor rutiere de marfuri va cunoaste anul acestao revenire usoara, la o valoare de peste 2 mld. euro, potrivitestimarilor Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri(UNTRR).

Revenirea, de circa 6%, vine dupa un an in care din piata detransport rutier de marfa s-a evaporat aproape 1 miliard de euro,in urma reducerii volumelor transportate, a presiunii concurentialesi a tarifelor de transport. Acest lucru a insemnat un minus deaproape 35% fata de valorile anului 2008.

Consolidarea in sectorul de transport rutier a inceput insa demai bine de 4 ani, in ultimele 12 luni procesul fiind accelerat.Transportatori precum Edy Spedition, Dumagas, Dunca Expeditii siFrigoexpress, care au pus bazele transportului de marfa privat inRomania, si-au extins portofoliul de servicii prin infiintarea deparcuri logistice prin care au integrat apoi intregul circuit almarfurilor, de la producator la retailerul final.

Potrivit UNTRR, in 2009 cei mai feriti transportatori au fostcei care si-au construti businessul intr-un mod sustenabil si careau realizat o dispersie a riscului egala in protofoliul de clienti,pentru a se apara de reducerea cererii din anumite domenii, cum afost cel auto.

In 2010 se prefigureaza o continuare a tendintei generale din2009, cand cel mai putin afectate sectoare de transport au fostcele specializate in transportul produselor petroliere sialimentare. In acelasi timp sectorul auto si cel al constructiilornu anunta o revenire a cererii, astfel ca flotele de camioanedestinate acestui segment vor continua sa ramana garate.

Fiind un an al consolidarii, care anunta investitii logisticenoi, potrivit celui mai mare dezvoltator local, Cefin, 2010 va fisi anul "posibilitatilor", dupa cum declara Stefano Albarosa, sefulCefin.

In aceasta sfera intra atat cele peste 2.000 de autocamioanerecuperate de firmele de leasing, cat si posibilele preluari decompanii aflate in dificultati financiare.

Agentiile de turism vad crestere

Agentiile de turism locale estimeaza o crestere de 5-10% acifrei de afaceri pentru anul acesta, dupa ce in 2009 au consemnato reducere de pana la 20% a businessului, odata cu reducereatarifelor. Dupa ce anul trecut preturile pachetelor de vacanta sitarifele hotelierilor au scazut cu 20%, in 2010 agentiile de turismestimeaza o inghetare a preturilor, dar si o crestere a numaruluide cereri pentru vacante in Grecia, Turcia sau Bulgaria, tari caresunt printre primele destinatii pentru turistul roman. In 2009agentiile de turism membre ale Asociatiei Nationale a Agentiilor deTurism au vandut 1,2 milioane de pachete turistice pe destinatiiexterne si 3 milioane de pachete turistice cu detinatie locala. Inceea ce priveste destinatiile in sezonul de iarna, Oficiul deTurism al Austriei a estimat ca romanii care vor vizita Austria vorcheltui 164 de milioane de euro pe parcursul vacantei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO