Companii

Tranzactii de 7,5 milioane de euro cu actiuni Petrom

13.10.2004, 00:00 12

Actiunile celei mai mari companii cotate la Bursa, Petrom, au facut ieri la Bursa de Valori obiectul unor tranzactii in valoare de nu mai putin de 307 miliarde de lei (7,5 milioane de euro) pe fondul unei cresteri semnificative a pretului de tranzactionare.
Pachetele transferate ieri reprezinta 0,33% din capitalul Petrom, adica aproape 5% din actiunile liber transferabile pe piata ale companiei, aflate in proprietatea micilor actionari. Minoritarii detin 7% din Petrom, restul fiind detinut de stat, care urmeaza sa transfere o parte din actiuni catre grupul austriac OMV.
Petrom a incheiat ieri ziua la 2.480 lei/actiune, cel mai mare pret atins dupa trecerea datei de inregistrare care dadea dreptul actionarilor minoritari ai companiei sa subscrie 0,4906 actiuni noi pentru fiecare actiune detinuta. Cotatia de inchidere de ieri a Petrom a fost cu 3,8% mai mare fata de luni, iar capitalizarea bursiera a companiei a atins 2,3 miliarde de euro. Minoritarii au dreptul sa subscrie actiunile noi la ghiseele Bancii Comerciale Romane pana pe data de 4 noiembrie la un pret de 2.158 lei/actiune.
"Cel mai probabil este un investitor nou care a intrat pe piata pentru ca daca era un investitor mai vechi ar fi avut dreptul sa subscrie in cadrul unei majorari de capital," comenta ieri un broker.  Cel mai mare actionar minoritar al Petrom este SIF Oltenia, cu o cota de 1,24% iar reprezentantii acesteia au declarat ca nu au intentia sa renunte la pachetul detinut.
Conform informatiilor care circulau ieri pe piata a fost vorba de un singur cumparator mare si mai multi vanzatori care detineau pachete importante de actiuni.
Multi dintre brokerii straini prezenti pe piata romaneasca de capital recomanda cumpararea actiunilor Petrom pentru potentialiul de crestere a companiei. "Ne mentinem opinia ca achizitia Petrom de catre OMV, odata finalizata, va avea un impact profund asupra profitului operational al Petrom - schimbarea preturilor carburantilor auto si reducerea personalului fiind cele mai importante aspecte. Mai mult, din punctul de vedere al activitatii de extractie, connjunctura de pe piata esre foarte prielnica. Ne mentinem recomandarea de cumparare pentryu aceste actiuni", se preciza saptamana trecuta intr-un raport al analistilor de la Raiffeisen Austria.
Petrom si-a revizuit recent in crestere bugetul pentru anul in curs, mizand pe venituri totale de 94.610 miliarde lei (2,3 miliarde euro), cu 9.000 miliarde lei (220 milioane de euro) mai mult fata de nivel stabilit in luna mai, si cu 24,4% mai mult decat valoarea inregistrata anul trecut.
Profitul brut al companei ar putea ajunge la 4.293 miliarde lei (104 milioane de euro). Anul trecut, Petrom a raportat un profit brut de 3.198 miliarde lei (85 milioane de euro).OMV a semnat in iulie contractul de privatizare al Petrom, prin care urmeaza sa preia in trimestrul IV al acestui an un pachet de 51% din actiunile companiei petroliere romanesti pentru 1,5 miliare de euro.
Tranzactiile de ieri cu actiuni Petrom au dus valoarea totala a tranzactiilor de ieri de la Bursa de Valori pana la 343 miliarde de lei (8,4 milioane de euro), una din cele mai mari valori inregistrate in acest an.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO