Companii

Tranzactii de un miliard de euro in ultimele cinci luni: Fuziunile si achizitiile ar putea sta anul viitor sub semnul activelor ieftine ale firmelor cu probleme

20.12.2009, 23:18 33

"Ma aflu printre cei care nu percep aceste tranzactii ca peniste semne de revenire, ci mult mai mult le pot situa pe fiecaredintre acestea in contextul particular in care s-au intamplat. Maimult decat atat, intrevad posibilitatea ca anul 2010 sa generezeoportunitatile asteptate in zona distressed assets (active ale unorcompanii cu probleme - n. red.) care nu s-au materializat in 2009,si foarte putina activitate in zona de M&A clasica", a spusIoana Filipescu, managing director al Raiffeisen InvestmentRomania.

Un prim exemplu in acest sens a aparut la jumatatea acestei lunicand PricewaterhouseCoopers (PwC), lichidatorul judiciar al firmeiEFG Crevedia Development, a vandut in urma unei licitatii un terende 124 de hectare situat in apropierea Capitalei pentru 11,17 mil.euro. Tranzactia s-a realizat la un pret de sub 9 euro/mp,respectiv un discount de peste 75% fata de evaluarea realizata inurma cu un an de grupul de investitori britanici care a cumparatterenul.

O piata revigorata de fondurile deinvestitii

Piata a fost revigorata pe sfarsit de an de tranzactiile decirca 200 mil. euro semnate de fondurile de investitii care auintrat in domenii precum retailul alimentar, serviciile medicaleprivate, imobiliarele sau internetul.

Printre cele mai recente tranzactii se numara preluarea de catreEnterprise Investors a retailerului cu discount Profi, pentru carea platit 66 mil. euro si vanzarea de catre familia Marcu a unuipachet minoritar din MedLife intr-un deal de 20 mil. euro.

In toamna s-a parafat si prima tranzactie cu cladiri de birouridin 2009 dupa ce divizia de real estate a grupului german DeutscheBank a semnat contractul pentru preluarea celei mai mari cladiri debirouri din Bucuresti, situata in Pipera si denumita BOC. Partileau batut palma pentru mai bine de 100 mil. euro.

Chiar si cu acest impuls primit in ultima perioada, nivelultotal al pietei de M&A a fost de 1,4 mld. euro in primele 11luni ale anului, in scadere cu 75% comparativ cu 2008.

Deal-uri in "circumstante exceptionale"

Ioana Filipescu nu crede in relansarea pietei si spune cafiecare tranzactie ar trebui analizata separat, astfel s-ar puteavedea ca majoritatea deal-urilor au fost in "circumstanteexceptionale".

"In 2009, spre deosebire de alti ani, nu s-a inregistrat niciomega-tranzactie (de peste 500 milioane de euro), insa valoareatotala a pietei s-a concentrat intr-un numar relativ redus detranzactii: primele doua deal-uri ca valoare si singurele cu valoride peste 100 milioane de euro (CVC Partners - Inbev, respectiv CEZ- Cez Distributie, CEZ Vanzare) au reprezentat mai bine de o treimedin piata", a mai spus Filipescu.

Anul acesta au fost finalizate 122 de tranzactii, cele maiactive domenii din punctul de vedere al valorilor inregistratefiind energia (24%) si serviciile alimentare (20%), conform datelorRaiffeisen Investment.

"Spre deosebire de 2008 si 2007, sectorul imobiliar s-a clasatabia al treilea, cu o pondere de 14%. Pe langa acestea, altesectoare in care s-au inregistrat tranzactii au fosttelecomunicatiile, media si tehnologia (10%), retailul (8%) siserviciile financiare (8%)", a mai spus Ioana Filipescu.

In ceea ce priveste perspectivele anului viitor, sefa RaiffeisenInvestment este de parere ca antreprenorii romani vor dori sa vandain doua conditii: fie sub presiunea creditelor bancare ale afaceriirespective sau a altor afaceri pe care le desfasoara, fie sub"presiunea dificultatii de a sustine cresteri ale necesarului defond de rulment, pe fondul blocajelor financiare previzibil acaracteriza ansamblul economiei romanesti in anul urmator".

Pentru unele companii, evaluarea s-a conservat pe timpulcrizei

Anul 2009 a marcat o scadere a valorii companiilor, pe fondulrezultatelor in scadere si revizuirii multiplilor la caretranzactiile se parafeaza. Potrivit datelor Raiffeisen, anul acestaevaluarile companiilor pentru liderii de piata au scazut cu 18-20%insa discounturile pot ajunge si la 70%.

Pe de alta parte, alti analisti sunt de parere ca exista cazuriin care multiplii se pot conserva in aceasta perioada.

"O companie solida, lider pe segmentul ei, isi poate pastraevaluarea. Se pot obtine multiplii dinainte de criza", a spus MateiPaun, managing partner al firmei de consultanta BAC InvestmentRomania.

Potrivit unei analize a Mediafax, vanzatorii sunt mai realistiin asteptarile privind pretul afacerilor lor, ceea ce ar puteacontribui la un an mai bun pentru piata de M&A in 2010. Cutoate acestea, o revenire a pietei de M&A depinde si deevolutia economiilor vestice, sustin firmele de consultantafinanciara.

"Recesiunea a fost factorul principal care a redus numarul sivaloarea afacerilor in 2009, comparativ cu anii precedenti. Maastept ca piata sa reintre pe un trend ascendent in 2010, inspecial dupa primul trimestru si sa vedem in 2010 un an bun pentruactivitatea de M&A (fuziuni si achizitii, n.r.)", a declaratWilson Balachandra, partner Financial Advisory Services KPMG, citatde Mediafax.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO