Companii

Tranzactiile cu obligatiuni fac diferenta in topul brokerilor

06.09.2004, 00:00 17

Tranzactiile cu obligatiuni, desi inca reduse, fac diferentele in topul societatilor care au realizat cele mai multe tranzactii la Bursa de Valori Bucuresti. Primele doua locuri au fost ocupate luna trecuta in clasamentul dupa valoarea tranzactiilor cu actiuni si obligatiuni de Raiffeisen Capital & Investment si SSIF Broker, despartite de o diferenta de 3 miliarde de lei. Societatea de brokeraj a Raiffeisen Bank a intermediat tranzactii in valoare de 207 miliarde de lei, iar Broker a intermediat tranzactii de 204 miliarde de lei. Cei doi brokeri si-au impartit de altfel primele doua locuri la Bursa de Valori in ultimele trei luni.
Raiffeisen a reusit sa treaca luna trecuta in fata SSIF Broker datorita faptului ca a intermediat tranzactii in valoare de 62 miliarde de lei cu obligatiuni. Raiffeisen Capital & Investment a avut luna trecuta o cota de piata de 80,5% pe piata tranzactiilor cu obligatiuni, urmata de ING Securities, cu tranzactii de 7,5 miliarde de lei si o cota de piata de 9,7%.
SSIF Broker societate cu sediul in Cluj-Napoca va fi prima societate de intermediere pe piata de capital ale carei actiuni sunt cotate la Bursa de Valori. Prospectul ofertei publice primare prin care Broker vrea sa se listeze se afla in prezent la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. Broker vrea sa emita actiuni noi in valoare de 58 miliarde de lei, reprezentand o treime din capitalul social actual. Dupa incheierea ofertei, capitalul Broker ar urma sa atinga 232 miliarde de lei.
Luna trecuta tranzactiile cu obligatiuni au reprezentat aproape 39 miliarde de lei, adica aproximativ 3% din totalul tranzactiilor de la Bursa. Tranzactiile cu actiuni au insumat 1.271 miliarde de lei.
Cele mai tranzactionate obligatiuni pe piata secundara in ultimele luni au fost cele ale bancilor, Raiffeisen Bank si BRD, care sunt, de altfel, si cele mai mari emisiuni de obligatiuni de pe piata romaneasca. Raiffeisen a emis in prima jumatate a acestui an obligatiuni in valoare de 1.380 miliarde de lei, iar emisiunea de obligatiuni a BRD a totalizat 500 miliarde de lei. Cele doua oferte publice primare de obligatiuni s-au derulat prin intermediul Bursei ceea ce a propulsat societatile de brokeraj ale celor doua banci, Raiffeisen Capital& Investment si BRD Securities pe primele locuri in clasamentul celor mai activi brokeri n primele opt luni ale anului. In ceea ce priveste tranzactiile cu actiuni, primul loc de la inceputul anului este ocupat de Alpha Finance, societatea de brokeraj a Alpha Bank, care a intermediat vanzarea unui de catre Rompetrol Bucuresti a unui pachet semnificativ de actiuni al Rompetrol Rafinare. Pe piata obligatiunilor, Alpha Finance a facut parte din sindicatul care a intermediat oferta de obligatiuni a Raiffeisen Bank.
Locul al treilea in clasamentul brokerilor pe luna august este ocupat de ING Securities, cu tranzactii in valoare de  161 miliarde de lei si BT Securities cu operatiuni in valoare de 141 miliarde de lei.IFB Finwest, societatea de brokeraj pe piata de capital a SIF Transilvania a ocupat luna trecuta locul 5  dupa valoarea tranzactiilor de pe piata cu operatiuni in valoare de 108 miliarde de lei si o cota de piata de 4.2%
Bursa a inregistrat luna trecuta o corectie negativa cu o scadere medie a preturilor de pe piata de 5%, pe fondul unei usoare scaderi a valorii tranzactiilor fata de lunile anterioare, valoarea medie zilnica a tranzactiilor fiind de 57 miliarde de lei. Cele mai tranzactionate de pe piata au fost cele ale SIF-urilor, urmate de cele ale bancilor (BRD, Transilvania si Carpatica) si actiunile companiilor petroliere (Petrom si Rompetrol Rafinare).
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO