Companii

Traseul pe care l-a parcurs Eurisko pana la 35 de milioane de dolari

Traseul pe care l-a parcurs Eurisko pana la 35 de milioane de dolari

Radu Lucianu, Alexandra Dimofte si Ionut Dumitrescu, trei dintre oamenii care au contribuit la cresterea Eurisko

11.02.2008, 19:10 407

Eurisko, infiintata in 1997, a ajuns unul dintre cele mai cunoscut nume romanesti de pe piata de consultanta imobiliara, in portofoliul companiei intrand in ultimii ani tranzactii cheie de pe piata de profil, precum vanzarea portofoliului de birouri detinut de Charlemagne catre divizia imobiliara a germanilor de la Allianz o mutare de 110 mil. euro.
Ascensiunea firmei este legata si de numele celor doi managing partneri - Alexandra Dimofte si Radu Lucianu, care au preluat conducerea Eurisko in luna septembrie a anului 2006, acestia mizand acum si pe obtinerea unui numar semnificativ de clienti noi pe filiera CB Richard Ellis.
Povestea lui Lucianu incepe intr-o fabrica, unde a lucrat timp de sase ani ca inginer metalurgist. A ajuns la Eurisko dupa un interviu de cinci minute cu Ionut Dumitrescu, actionarul principal din companie.
Adrian Capraru, actualul director general al Eurisko, a parasit in 1997 biroul din Bucuresti al companiei de consultanta imobiliara Coliers International pentru a fonda, alaturi de cativa prieteni, o mica agentie de profil - Eurisko, dupa cum scrie numarul din aceasta saptamana al saptamanalului BUSINESS Magazin.
Cifra de afaceri a Eurisko s-a accelerat in ultimii doi ani, astfel ca, dupa ce in 2005 compania inregistrase venituri de 2,7 milioane de euro, acestea au inregistrat cresteri de peste 100% in fiecare an - la 5,7 mil. euro in 2006, respectiv 14,3 mil. euro anul trecut.
Proprietarii Eurisko, potrivit datelor de la Registrul Comertului, erau, inainte de tranzactie, Ionut Dumitrescu (14,5%), Dan Gabriel Marchivici (14,5%) si firma Fastahead, inregistrata in Cipru, care detinea 71% din firma.
Compania acopera toata gama de servicii imobiliare, de la domenii precum rezidential, office si retail pana la terenuri, spatii industriale, evaluare si investitii.
Printre mall-urile pentru care Eurisko a oferit servicii de consultanta se numara Mures Mall si Arena Mall Bacau, inaugurate in toamna anului trecut, sau centrul comercial Era Shopping Park, ce urmeaza a fi livrat acest an la Iasi.
Pe segmentul office, Eurisko are spre inchiriere, sub contracte exclusive sau co-exclusive, peste 300.000 de metri patrati de spatii de birouri, printre cele mai importante proiecte regasindu-se Sema Parc sau Cathedral Plaza, ambele din Capitala.
Unul dintre cele mai active departamente ale companiei este cel rezidential, in portofoliul Eurisko intrand proiecte de mari dimensiuni, precum Residenz Chitila, Rasarit de Soare sau West Park.
Cumparatorul Eurisko, CB Richard Ellis, a activat timp de aproape sase ani pe piata locala printr-un contract de franciza, licenta fiind retrasa in luna iulie a anului 2007. Potrivit celor mai recente informatii, firma care activa sub brandul CB Richard Ellis, Cornerstone International, va fi preluata de compania de servicii imobiliare Atisreal, parte a grupului francez BNP Paribas.
Vanzarea Eurisko este cea de-a doua tranzactie de pe piata de consultanta imobiliara, dupa ce la inceputul anului 2007, o alta companie americana - Cushman & Wakefield, a cumparat pentru circa doua milioane de euro firma locala Activ Consulting.
Pe de alta parte, alte nume importante de pe piata mondiala a consultantei imobiliare, precum Jones Lang LaSalle sau Coldwell Banker, au intrat pe piata locala anul trecut prin investitii greenfield.
Pe piata de profil roluri importante mai joaca si firme internationale, precum DTZ Echinox, dar si jucatori locali precum Regatta sau Neocasa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO