Companii

Trei dintre SIF-uri au inceput anul cu profituri mari asa ca actiunile au crescut

16.03.2004, 00:00 14

Trei dintre societatile de investitii financiare au obtinut in luna ianuarie profituri peste asteptarile investitorilor de la Bursa, in conditiile in care prima luna a anului este considerata in general slaba din punctul de vedere al tranzactiilor de pe piata de capital, iar dividendele de la societatile detinute in portofoliu vor fi incasate tocmai la vara.
Recordul la profit este detinut de SIF Oltenia, care a inregistrat dupa prima luna a anului un profit de 95,2 miliarde de lei (3 milioane de dolari), o treime din intregul profit inregistrat cu un an in urma.  Profitul s-a datorat aproape in exclusivitate unei singure tranzactii, conform reprezentantilor societatii: pachetului de actiuni detinut la Comcereal Alexandria in luna ianuarie. SIF Oltenia a vandut grupului american Cargill pachetul de 20,7% detinut la Comcereal Alexandria pentru 184 miliarde de lei, in cadrul unei oferte publice de preluare.
Pe locul doi din puncul de vedere al profitului se situeaza SIF Banat-Crisana, cu un profit net de 54,4 miliarde de lei (1,7 milioane de dolari), desi singura tranzactie semnificativa raportata de societate in prima luna a anului nu a fost vanzarea unui pachet de actiuni, ci cumpararea unei unitati turistice din Timisoara, EuroHotel, cu 1,5 milioane de euro. Turismul este, de altfel unul din principalele directii ale investitiilor societatii, care mai are in studiu si alte proiecte de achizitii sau constructii de hoteluri.
SIF Transilvania a incheiat luna ianuarie cu un profit de 28,3 miliarde de lei, cea mai importanta tranzactie a societatii in prima luna a anului fiind de aceasta data vanzarea unui hotel. Societatea a vandut un pachet de peste 99% din actiunile Hotelului Felicia din Venus pentru 25,5 miliarde de lei (0,6 milioane de euro), profitul obtinut din aceasta tranzactie ridicandu-se la peste 20 miliarde de lei.
La polul opus din punctul de vedere al rezultatelor pe prima luna a anului s-a aflat luna trecuta SIF Muntenia, care a inregistrat o pierdere de 10 miliarde de lei. In aceeasi perioada SIF Moldova a obtinut un profit de 19 miliarde de lei, cea mai mare parte a acestuia fiind pusa de analisti pe seama plasamentelor societatii pe piata monetara, care insumau la finalul anului trecut 1.475 miliarde de lei (45 milioane de dolari).
Actiunile SIF-urilor s-au inscris la Bursa de Valori Bucuresti pe o tendinta puternic ascendenta la fel ca piata in ansamblu. La inceputul acestei luni piata actiunilor SIF a fost insa afectata de trecerea datelor de referinta pentru dividende la patru dintre SIF-uri. Chiar si asa, cotatiile actiunilor SIF sunt in prezent in medie cu 11% mai mari fata de inceputul anului. Singura care nu a comunicat data de referinta pentru acordarea dividendelor este SIF Oltenia.
Chiar daca SIF-urile au ramas in ultimul timp in urma cresterii medii de la Bursa, brokerii spun ca pe termen mediu, actiunile acestor societati au potential de crestere. "In ultimele saptamani, investitorii de la Bursa au fost atrasi de alte actiuni decat SIF-urile. Pe termen mediu insa exista perspective bune de castig pentru actiunile SIF," a comentat Valentin Ionescu, director de operatiuni la Euro Invest Vision.
In luna ianuarie valoarea unitara a activului net al SIF-urilor a crescut fata de luna anterioara in medie cu 2,2%. Disconturile (fata de activul net) cu care se vand actiunile SIF se situeaza la o valoare medie de 57 %, fata de preturile de inchidere din ultima zi de tranzactionare din luna anterioara. Capitalizarea totala a fost de 10.924 miliarde lei (336 milioane de dolari), fata de activul net total de 25.601 miliarde lei (788 milioane de dolari).
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO