Companii

TriGranit are planuri de investitii pe termen mediu de trei miliarde de euro

TriGranit are planuri de investitii pe termen mediu de trei miliarde de euro

Primul proiect al TriGranit a fost finalizat anul trecut la Cluj, centrul comercial Polus Center fiind vandut catre Immoeast

19.03.2008, 19:21 39

Compania vizeaza in special realizarea de proiecte comerciale in orasele cu peste 200.000 de locuitori, dupa dezvoltarea Polus Center Cluj, urmatoarele tinte ale TriGranit fiind orasele Constanta, Brasov, Galati si Bucuresti.
"Vom incepe anul acesta lucrarile la un centru comercial la Brasov asemanator celui de la Constanta, insa nu ne-am hotarat daca proiectul va fi realizat tot sub brandul Polus Center", au declarat oficialii TriGranit.
"Investitia se va ridica la circa 180 de milioane de euro, centrul comercial urmand a fi situat in sudul Brasovului", a precizat pentru ZF Sandor Nyul, chief operating officer al companiei TriGranit. O investitie similara va fi derulata si la Galati, unde insa dezvoltarea proiectului se afla intr-un stadiu incipient.
Deocamdata compania a inceput lucrarile de constructie la proiectul Polus Center Constanta, care implica o investitie de 140 mil. euro si va fi livrat in cel de-al doilea trimestru al anului viitor.
"Centrul comercial este subcontractat in proportie de circa 62%", au precizat oficialii TriGranit, principalul chirias urmand a fi lantul de hipermarketuri Auchan. Proiectul va cuprinde 170 de magazine si vizeaza, la maturitate, un trafic anual de 10-12 milioane de vizitatori.
Constanta este unul dintre orasele cu cea mai mare densitate de malluri anuntate pentru urmatorii ani, alaturi de proiectele Tomis Mall si TOM, deja finalizate, fiind in diferite stadii de ralizare cel putin alte trei proiecte.
"Nu este posibil ca cinci proiecte de mare amploare sa fie de succes intr-un oras de dimensiunea Constantei. In schimb, acest lucru ar putea fi posibil in 5 sau 10 ani, dupa ce puterea de cumparare va mai creste", apreciaza reprezentantii TriGranit.
Polus Center Constanta este dezvoltat in apropierea centrului comercial TOM si va fi construit de firma maghiara Arcadom, care a realizat si lucrarile de constructie la Polus Center Constanta.
Planurile de investitii ale companiei includ dezvoltarea in urmatorii ani a unui proiect mixt, format in special din imobile de tip "big box" (magazine tip hala precum Carrefour sau Metro), la iesirea pe autostrada spre Constanta unde TriGranit detine 240 ha. Investitia in proiect se va ridica la circa 400 mil. euro, a adaugat Nyul.
Cel mai mare proiect al TriGranit va fi derulat in Capitala, unde compania se afla in stadiul final de negociere a contractului pentru demararea proiectului Esplanada, din zona Unirii, care va implica o investitie de circa un miliard de euro.
Primul proiect al TriGranit pe piata locala a fost finalizat anul trecut la Cluj, centrul comercial Polus Center fiind vandut deja catre fondul austriac de investitii Immoeast. Aceasta nu va ramane singura investitie a TriGranit de la Cluj, tinand cont ca dezvoltatorul va aloca 200 mil. euro pentru realizarea a doua imobile de birouri turn, care vor cuprinde si spatii rezidentiale. "In plus, TriGranit deruleaza alaturi de municipalitatea din Cluj un proiect mixt desfasurat pe o suprafata de 203 hectare", a declarat Arpad Torok, directorul de dezvoltare al companiei.
Principalul actionar al companiei este Sandor Demjan, considerat cel mai bogat maghiar, cu o participatie de 35%, ceilalti actionari fiind fondul de investitii Immoeast (25%), Peter Munk (19%), Nathaniel Rothschild si Sandor Csany, cu aproximativ 10% fiecare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO