Companii

Ultex renunta temporar la uleiul de floarea-soarelui

04.05.2007, 14:25 66

Ultex Tandarei, unul dintre cei mai mari producatori de uleiuri vegetale, a renuntat temporar la imbutelierea marcilor de ulei de floarea-soarelui Ulei de Tandarei si Solio intensificandu-si afacerile pe piata uleiurilor si sroturilor de soia.
"Din cauza nivelului foarte scazut al cotatiilor internationale pentru acest tip de ulei, s-a renuntat temporar la imbutelierea acestora, pentru evitarea unor pierderi conjucturale", a declarat Vasile Nitescu, presedintele Ultex. El a mentionat ca inainte de schimbarea strategiei de procesare, marcile de ulei de floarea-soarelui comestibil ale Ultex aveau o cota de piata de 12%.
"Parasind piata uleiurilor comestibile, cota de piata a brandurilor Ultex a scazut corespunzator", a declarat Nitescu.
Producatorul a finalizat in martie 2007 o investitie de aproximativ 3,6 milioane de euro in scopul imbunatatirii calitatii si cresterii capacitatilor de procesare pentru boabele de soia si rapita. Ultex proceseaza anual aproximativ 175.000 tone boabe de soia si are pe piata uleiurilor si sroturilor de soia o cota de piata de circa 40%, fiind lider de piata, potrivit propriilor informatii.
"Intreaga productie este valorificata prin canale directe deschise catre utilizatorii finali ai produselor noastre. Canalele de retail nu mai sunt utilizate, crescand astfel marja de profit", a afirmat seful Ultex.
Potrivit lui Nitescu, compania controleaza mai multe facilitati in domeniul de agribusiness care impreuna au o capacitate de circa 30.000 de tone. "Ultex a cunoscut o evolutie remarcabila, atat din punct de vedere tehnologic prin numeroase investitii facute prin eforturi proprii, cat si din punct de vedere comercial si financiar, odata cu adoptarea politicii de procesare exclusiva a boabelor de soia", a spus Nitescu.
Ultex este prima fabrica procesatoare de ulei care a decis sa produca biodiesel pe piata locala, prin intermediul brandului Biodil. In 2006, Ultex a investit din fonduri proprii circa 4,5 milioane de euro in dezvoltarea instalatiei si tehnologiei de obtinere a biodieselului, intentionand sa mentina aceasta investitie si anul acesta.
"In anul 2007 vom investi circa 4,5 milioane de euro in dublarea capacitatilor de producere a biodieselului pentru a putea satisface cererile in crestere dupa 1 iulie pentru acest produs", a spus Nitescu.
Ultex va produce lunar din a doua jumatate a anului 2007 circa 4.500 de tone de biodiesel. Ultex este primul producator de biodiesel din Romania cu certificat de conformitate si licenta de fabricatie eliberate de Registrul Auto Roman pentru utilizare 100%.
Producatorul a inregistrat in 2006 o cifra de afaceri de 163,37 milioane de lei (46,3 mil. euro) si un profit de un milion de lei (283.000 de euro), in crestere fata de 2005, cand a inregistrat un profit de 100.000 de lei.
"Cifra de afaceri in anul 2006 a scazut cu 6% fata de 2005, cand am obtinut 173,82 mil. de lei (49,3 mil. euro) din cauza schimbarii strategiei de procesare, prin trecerea de la procesare floarea soarelui la procesare soia, a demararii unui amplu program de investitii in dezvoltarea unor instalatii de biodiesel si a modificarii pietelor tinta", a declarat presedintele Ultex.
El spune ca in primul trimestru al anului 2007, cifra de afaceri inregistrata de companie a fost de circa 40 mil. lei in conditiile micsorarii sezoniere a pietei de soia.
"Pana la sfarsitul anului 2007 estimam o cifra de afaceri de circa 200 mil. lei (60,2 mil. euro) ca urmare a valorificarii pietei de biodiesel. De asemenea, o contributie importanta in sustinerea cifrei de afaceri o vor avea sroturile de soia", a explicat el.
Printre companiile din industria locala a uleiurilor vegetale care produc biodiesel sau care au demarat recent proiecte in acest scop se numara si companiile Ulerom Vaslui, Expur Urziceni sau Argus Constanta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO