Companii

Umbrărescu, campion la contracte de infrastructură în estul şi nord-vestul ţării

Umbrărescu, campion la contracte de infrastructură în estul şi nord-vestul ţării

Foto: Liviu Adascalitei

Autor: Andreea Neferu

04.01.2012, 17:52 332

Spedition UMB şi Tehno­strade, două companii con­tro­late de Dorinel Umbrărescu, cu sediul în Bacău, au câştigat în 2011 contracte de cel puţin 388 milioane de euro în regiunea Mol­dovei. De asemenea, Umbrărescu are prin intermediul celor două firme o serie de contracte şi în nord-vestul ţării, cu o valoare de cel puţin 65 de milioane de euro. Astfel, Spedition UMB şi Tehnostrade reabilitează pentru 25,6 mil. euro dru­mul na­ţional 1H Zalău-Aleşd şi pentru 40,3 mil. euro drumul naţional 18 Sighetu Marmaţiei-Moisei.

Regii români ai asfaltului au câştigat anul trecut cel puţin jumătate din contractele de 2,4 miliarde de euro atribuite în infrastructura rutieră de Ministerul Transporturilor şi Ministerul Dezvoltării, potrivit unor estimări ale ZF, dar de cele mai multe ori nu s-au concurat unii pe alţii în licitaţiile mari - de drumuri judeţene şi naţionale - , ci au rămas "aproape de casă", mizând pe avantajul "terenului propriu".

Cea mai mare parte a contractelor câştigate în 2011 de constructorii români, fie pe cont propriu, fie în consorţiu cu alte firme, se referă la proiecte de construcţii şi reabilitări de şosele aflate în regiunile în care companiile îşi au sediul, potrivit unei analize a ZF pe baza contractelor atribuite de Ministerul Transpor­turilor, Ministerul Dezvoltării sau consiliile judeţene anul trecut. De la modernizări de drumuri judeţene şi locale până la reabilitări de drumuri naţionale sau construcţii de centuri, constructorii români şi-au concentrat activitatea în jurul sediului.

Situaţia se prezintă însă altfel atunci când vine vorba de construcţiile de autostrăzi, astfel că firmele ro­mâneşti nu au mai luat în considerare criteriul legat de apropierea de sediul lor atunci când au participat la astfel de licitaţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO