Companii

Un antreprenor din Brasov va produce ciocolata in fabrica Kraft pana anul viitor

Un antreprenor din Brasov va produce ciocolata in fabrica Kraft pana anul viitor

Anul trecut, Kraft a integrat in portofoliul local si divizia de biscuiti dulci Lu, preluata in 2007 de la compania franceza Danone printr-o tranzactie realizata la nivel international. In acest moment, produsele Lu sunt aduse in Romania de pe alte piete.

10.07.2009, 00:00 335

La sfarsitul anului trecut, Kraft anunta ca va inchide fabrica din Romania si va disponibiliza 440 de angajati in 2009, din cauza ca unitatea nu putea fi extinsa in locatia actuala din centrul Brasovului.
In acest an, compania a decis insa ca o parte din productie sa ramana la nivel local si a incheiat astfel un contract de externalizare cu grupul Rap, unul din furnizorii sai de servicii de mentenanta.

Au luat 28 de oameni de la Kraft
Primul val de disponibilizari la Kraft a fost realizat luna trecuta, astfel incat din iulie compania a renuntat la 134 de angajati, 28 de persoane fiind transferate la Rap Confectionery.
Acestea vor continua astfel sa lucreze in fabrica Kraft pana anul viitor, insa pentru un alt angajator, urmand ca din 2010 grupul controlat de Popeia sa-si inaugureze propria fabrica.
„Kraft a acordat pachete compensatorii tuturor celor 134 de angajati", a precizat Doina Cavache, directorul de corporate affairs al Kraft Foods Romania. Ea a mai spus ca in acest an ar putea fi transferati mai multi angajati la grupul Rap.
Anul trecut, Kraft Foods Romania a avut un numar mediu de 700 de angajati.
Majoritatea liniilor de productie ale Kraft din locatia de la Brasov, printre care cele pentru tabletele de ciocolata Poiana, vor fi transferate in fabrica detinuta de Kraft Foods in Bulgaria.
Tabletele de ciocolata si cafeaua aduc in prezent cele mai mari vanzari companiei Kraft Foods Romania, care anul trecut a realizat o cifra de afaceri estimata la peste 160 mil. euro.
Cei mai mari competitori ai sai pe acest segment, estimat la 150-200 mil. euro, sunt Cadbury (Kandia), Supreme Chocolat si Heidi. Lupta este stransa si pe segmentul batoanelor de ciocolata, pe care cei mai mari jucatori sunt Mars, Nestlé si Kraft.

Fara productie, doar cu parteneriate
Pe piata cafelei, compania americana detine o cota estimata la peste 30% si se afla la mica distanta de grupul israelian Strauss, care detine brandul Doncafé (fostul Elite).
Kraft are in acest moment doua parteneriate cu producatori locali. Pentru procesarea cafelei Nova Brasilia, acesta colaboreaza de mai multi ani cu Supreme Group, detinut de fratii Jihad si Johnny Jabra. Anul trecut, Kraft Foods Romania a intrat pe segmentul prajiturilor ambalate printr-un parteneriat cu compania Pan Group din Craiova, controlata de Ion Busuioc.
Kraft este cea mai mare companie activa pe piata locala a ciocolatei, cu branduri precum Milka, Poiana sau Toblerone. Producatorul american a intrat in Romania in anul 1994, prin preluarea fabricii de stat Poiana Produse Zaharoase din Brasov.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO