Companii

Un business care merge bine in criza: piata produselor antistres creste cu 16%

10.12.2009, 23:15 157

Piata produselor antistres a inregistrat in primele noua luniale acestui an o crestere de 16,4%, pana la nivelul de 1,33 mil.euro, in timp ce in unitati avansul a fost aproximativ acelasi, decirca 15,2%, la 0,6 mil. unitati, potrivit companiei de analiza sistudii de piata Cegedim Romania.

Pe segmentul produselor antistres a fost inregistrata o evolutiemult mai buna comparativ cu piata totala, care in primele noua luniale acestui an a scazut cu 3% (in euro), pana la 1,4 miliarde deeuro.

"Am observat in ultimul timp o crestere accentuata atat acererii, cat si a ofertei de produse antistres naturale datoritacel mai probabil deschiderii din ce in ce mai accentuate apacientilor catre produse fitoterapeutice (naturale - n. red.),informarii si educatiei in acest sens", a spus Roxana Petrovici,farmacist specialist in cadrul producatorului Fiterman Pharma, unuldintre principalii jucatori pe aceasta piata.

Fiterman Pharma a inregistrat in primele noua luni ale acestuian vanzari de 0,1 milioane de euro pe aceasta piata prinintermediul a patru produse. Vanzarile de medicamente antistres auincetinit in primele noua luni din 2009, dupa ce in 2008 avansultotal al pietei a fost de aproape 70%.

"Factorii care influenteaza evolutia acestei piete sunt stilulurban extrem de dinamic, agitat, competitiv acompaniat de traficulsi orarul aglomerat din marile orase, dar si de contextul crizeieconomice actuale, generatoare de emotii negative precum stres,agitatie, anxietate, depresie, insomnii", a mai spus Petrovici.

Ea este de parere ca un segment neacoperit in aceasta piata estecel al produselor antistres pentru copii, "segment dificil deabordat din cauza gamei limitate de ingrediente naturale care potfi administrate grupelor mici de varsta."

Principalele produse pe aceasta piata, care potrivit companieide analiza si studii de piata Cegedim se numeste piata produselorhipnotice si sedative vegetale, sunt Sedatif PC (produs de Boiron),Persen (Novartis), Bien Dormir (Fiterman Pharma), Calmogen (GSK),Vagostabyl (Lab. Leurquin Mediolanum) sau Relaxirem (Lab.Remedia).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO