Companii

Un deceniu nu a fost de ajuns pentru noi redevenţe. Guvernul Ponta mai vrea un an de gândire

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Roxana Petrescu

05.12.2014, 00:07 112

Guvernul nu şi-a făcut temele aşa că se îndreaptă spre cea mai facilă soluţie în cazul redevenţelor petroliere, şi anume, amânarea cu un încă an a deciziei de modificare a actualului sistem. Cu toate că se ştia de zece ani că în decembrie 2014 expiră înţelegerea din contractul de privatizare a Petrom, acest deceniu nu a fost suficient pentru clasa politică, aşa că şi la anul petroliştii vor beneficia de acelaşi regim de taxare a producţiei de petrol şi gaze.

„Am decis să prelungim actualul sistem până în decembrie 2015 pentru predictibilitate şi pentru întărirea aparatului administrativ al ANAF astfel încât să poată gestiona noul sistem“, explică Ioana Petrescu, ministrul finanţelor, spunând că prelungirea sistemului se va face prin intermediul unei ordonanţe de urgenţă.

România a încasat anul trecut redevenţe de 1 mld. lei din produc­ţia de petrol şi gaze, circa 6,6% din va­loarea producţiei de hidrocarburi. Spre exemplu, Germa­nia încasează 10%. În ţările arabe, şi nu numai, statul este proprietarul câmpurilor petrolifere, iar acolo sunt foarte populare aşa-numitele acorduri de împărţire a producţiei, partea statului putând ajunge şi la 60% din câştigul unui proiect.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO