Companii

Un fond al francezilor de la SocGen cumpara 30% din MedLife iar familia Marcu incaseaza 20 milioane euro

Un fond al francezilor de la SocGen cumpara 30% din MedLife pentru 20 mil. euro

Mihaela Cristescu si Mihai Marcu. Mama si fiul au construit o afacere de 60 mil. euro

12.11.2009, 23:17 135

Compania de administrare a investitiilor Societe Generale AsssetManagement (SGAM), o subsidiara a grupului Societe Generale, vaplati aproximativ 20 mil. euro pentru achizitia unui pachetminoritar din operatorul de servicii medicale MedLife, au declaratpentru Ziarul Financiar surse din piata.

Compania a fost fondata de doctorul pediatru Mihaela Cristescuin 1996. In cadrul tranzactiei au vandut atat familia Marcu, caredetinea 80% din actiuni, cat si International Finance Corporation(IFC), divizia de investitii a Bancii Mondiale.

SGAM a preluat un pachet de aproximativ 30% din companie, iarfamilia Marcu pastreaza controlul. Compania a fost evaluata lacirca 60 mil. euro, potrivit calculelor ZF.

Tranzactia este deja pe masa Consiliului Concurentei pentru a fiaprobata. Negocieririle pentru vanzarea MedLife au fost demarate inprimavara acestui an, cand actionarii au angajat banca deinvestitii Raiffeisen Investment pentru a le asiguraconsiliere.

Vanzatorii au mai fost consiliati de firma de avocatura PopoviciNitu & Asociatii, iar cumparatorii, de Nestor Nestor DiculescuKingston Petersen (NNDKP).

Aceasta este prima tranzactie cu clinici private din acest an,insa interesati de vanzare sunt si actionarii minoritari aiCentrului Medical Unirea, fondul de investitii 3TS CapitalPartners.

Familia Marcu a facut primul exit din firma in 2006, cand acedat 20% din titluri catre IFC.

Potrivit ultimelor date disponibile, in primele sase luni aleacestui an MedLife a avut un profit operational de 11 mil. lei (2,6mil. euro) si o cifra de afaceri de 53 mil. lei (12,5 mil. euro).Societe Generale Asset Management are sub administrate active depeste 273 miliarde de euro.

Banii din aceasta vanzare se intorc in conturile actionarilorcare mai detin businessul de ambarcatiuni NauticLife, dar are siinvestitii imobiliare.

Contactati de Ziarul Financiar, reprezentantii MedLife au spusca au incheiat tranzactia insa nu au dorit sa precizeze numelecumparatorului. Reprezentantii SocGen Fund nu au facut niciuncomentariu.

Familia Marcu, fondatorii operatorului de servicii medicaleprivate MedLife, vor devenit cei mai bogati antreprenori dinindustria serviciilor medicale private, dupa ce vor incasaaproximativ 20 mil. euro din vanzarea unui pachet minoritar dinactiunile firmei.

Dupa negocieri care au inceput in primavara, Société GénéraleAssset Management (SGAM), o subsidiara a grupului Société Générale,preia circa 30% din actiunile operatorului de servicii medicale.Este prima tranzactie importanta din acest an de pe piataserviciilor medicale private.

MedLife a avut o crestere agresiva in ultimii ani pe piatalocala, ajungand la o cifra de afaceri de 53 mil. lei (12,5 mil.euro) in primele sase luni ale acestui an si la un profitoperational de 11 mil. lei (2,6 mil. euro).

MedLife opereaza patru clinici de mari dimensiuni in Bucurestisi in tara, 5 laboratoare si 28 de centre medicale. Compania detinesi cel mai mare spital privat din Romania, Life Memorial Hospital,pentru care estimeaza ca va inregistra anul acesta venituri de 20mil. lei (5 mil. euro), dublu comparativ cu 2008, adica aproximativ16% din cifra de afaceri.

MedLife a inaugurat Life Memorial Hospital in a doua jumatate aanului 2007, in urma unor investitii de circa 10 mil. euro, insaulterior a derulat alte proiecte care au totalizat 7 mil. euro.Bazele MedLife au fost puse de medicul pediatru Mihaela Cristescuin 1996, iar la inceput in cadrul policlinicii lucrau numai patrumedici si o asistenta. Ulterior, conducerea firmei a fost preluatade fiul Mihaelei Cristescu, Mihail Marcu, cu o experientaanterioara in banca.

Pe piata serviciilor medicale private, estimata la circa 400mil. euro, activeaza firme precum Medicover, Centrul MedicalUnirea, Medcenter, Gral, Sanador, Romar, Medsana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO