Companii

Un furnizor Ford face o fabrică de 58 mil. € la Balş

Autor: Bogdan Alecu

24.01.2011, 23:50 87

International Automotive Components (IAC), companie înregistratăîn Luxemburg, unul din principalii furnizori ai Ford, va investi 58mil. euro în construcţia unei facilităţi de producţie de tipgreenfield la Balş, în judeţul Olt, la aproape 30 km de uzina Fordde la Craiova.

La capacitate maximă, în noua unitate de producţie vor lucra 400de angajaţi.

În cadrul noii unităţi se vor produce planşe de bord, panouri deportiere şi capitonajele de plafon pentru viitoarele modele aleconstructorului american asamblate la uzina din Craiova.

Din totalul investiţiei de aproape 60 mil. euro, 17 mil. euroreprezintă un ajutor de stat care va fi acordat de Executiv în maimulte tranşe. Ajutoare de stat a mai acordat Guvernul şi pentrucentrul Renault Technologie Roumanie de la Titu, în valoare de 28mil. euro, iar pentru Ford statul va acorda un ajutor de stat învaloare de 143 mil. euro în intervalul 2008-2012.

La finele anului trecut Dionisio di Campos, fostul preşedinte alFord România, declara că numărul de furnizori cu care compania asemnat sau urmează să semneze un acord a ajuns la 20, valoare decinci ori mai mare faţă de cea din toamna anului trecut.

Din cei 20, şapte se vor stabili direct pe platforma industrialăa Ford Craiova, printre aceştia fiind şi compania Johnson Controlscare va produce scaunele viitorului B-Max şi care va investi 10mil. euro în amenajarea noii facilităţi de producţie. Un al doileafurnizor care se va instala în cadrul uzinei va fi LearCorporation, companie americană specializată pe producţia decablaje şi sisteme electrice. Investiţia de la Balş a IAC Româniaeste prima investiţie de tip greenfield anunţată de un furnizor alFord Craiova.

La Craiova s-au produs anul trecut aproape 9.600 de utilitareFord Transit Connect, potrivit statisticilor AsociaţieiProducătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), peste 99%din acestea fiind exportate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO