Companii

Un head-hunter poate castiga 40.000 euro din recrutarea unui manager de top

20.04.2007, 21:21 82

Tarifele practicate de companiile de recrutare de pe piata locala variaza intre marje extrem de largi: de la 500 de euro, pentru pozitii de entry-level, si pana la 40.000 de euro, in cazul plasarii unui manager de top intr-o companie mare.
"Daca ne referim strict la firme de recrutare si executive search, tarifele pot ajunge pana la 40.000 de euro pe pozitie", spune Daniela Necefor, managing partner al Total Business Solutions, companie care ofera servicii de recrutare si consultanta in resurse umane.
Cu toate acestea, piata locala de recrutare este destul de fragmentata si lipsita de standardizare. "Pentru o pozitie de director national de vanzari, vom intalni companii care practica tarife de 700 de euro (in general, este vorba de companii locale de recrutare), precum si companii de executive search, care cer pentru o asemenea pozitie 15.000 - 25.000 de euro", spune Cristina Savuica, managing partner al companiei de recrutare Luggera&Makler. Procentual, tarifele companiilor de recrutare reprezinta 10-20% din salariul brut anual al postului pentru care plaseaza candidatul, exceptie facand onorariul pe candidat pentru proiectele de recrutare de masa (care e mult mai mic).
Tarifele pot fi calculate, de asemenea, tot in functie de tipul recrutarii (prin anunt, baza de date, executive search) la niveluri cuprinse intre un salariu si patru salarii brute ale candidatului plasat.
Criza de personal din ultimii ani a condus la o mai buna segmentare a pietei de recrutare, unde companiile sunt delimitate mai clar pe criterii de volum (recrutari de masa) si in functie de cat de mult se apropie de varful piramidei ierarhice (executive search). Ambele sunt profitabile, fiecare in felul ei.
Head-hunter-ul George Butunoiu precizeaza ca executive search-ul este foarte profitabil daca reusesti sa te impui pe piata, deoarece, de regula, muncesti mult mai putin pentru o recrutare pentru o pozitie de top decat pentru una pe middle, si iei si bani mai multi. "Insa, ca sa ajungi acolo iti trebuie multi ani in spate in care sa-ti fi castigat 'dreptul' de a fi considerat executive search si sa-ti fi consolidat pozitia. Practic, incepi sa culegi beneficiile dupa un efort imens", adauga el.
Daca in prezent marjele de profit ale firmelor de recrutare au scoruri foarte bune, cuprinse de regula intre 15 si 30%, specialistii in resurse umane apreciaza ca, dupa intrarea pe piata a jucatorilor consacrati la nivel mondial, acestea se vor micsora treptat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO