Companii

Un miliard de euro în 36.000 de case, doar 4.500 de apartamente

Sursa foto - Shutterstock

Sursa foto - Shutterstock

Autor: Cristi Moga

11.08.2014, 00:08 1553
În România au fost construite anul trecut aproape 36.000 de case şi vile cu cel mult două etaje în urma unor investiţii estimate la peste un miliard de euro, în timp ce în blocuri cu patru sau mai multe etaje au fost finalizate doar 4.500 de apartamente, reiese dintr-o analiză a ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Deşi numărul total de locuinţe date în folosinţă a scăzut în 2013 cu 1%, până la 43.587 de unităţi, românii au construit cu 3,8% mai multe case şi vile, astfel că aceste locuinţe au ajuns la o pondere record, de 82%, în stocul rezidenţial livrat anul trecut.

Cea mai mare parte a acestor case sunt construite în mediul rural, dar şi în oraşe mai mult de două treimi din locuinţele date în folosinţă anul trecut au fost în locuinţe cu cel mult două etaje.

Totodată, se observă o tendinţă de „migrare“ dinspre blocurile din marile oraşe către case din zone sau localităţi periferice, astfel că în judeţul Ilfov anul trecut au fost finalizate de două ori mai multe locuinţe decât în Bucureşti.

Judeţul Ilfov este şi judeţul din România cu cele mai multe locuinţe construite anul trecut, şi anume 5.664 de unităţi, în creştere cu 36,4% faţă de anul precedent.

Citiţi în ziarul de mâine o analiză a pieţei rezidenţiale

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO