Companii

Un sector tot mai concentrat la vârf. Trei sferturi din piaţa electrocasnicelor mari sunt în mâinile a doar cinci companii

Un sector tot mai concentrat la vârf. Trei sferturi din...

Autor: Cristina Roşca

11.04.2023, 00:07 5761

Cei mai mari cinci jucători de pe piaţa electrocasnicelor mari con­trolează împreună aproape 75% din vânzările de profil, arată o analiză făcută de ZF pe baza datelor Euromonitor.

Piaţa s-a tot concentrat treptat la vârf, în fiecare din ultimii ani cota de piaţă cumulată a acestor actori crescând.

Spre exemplu, în 2019, ultimul an de dinainte de pandemie, firmele Arctic, Electrolux, Whirlpool, Samsung şi Gorenje adunau 67,7% din vânzări. În doar trei ani, cota de piaţă a sărit cu peste şapte puncte procentuale.

Cifrele arată că piaţa electro­casnicelor mari este dominată clar de compania Arctic SA, care produce local aparatele frigorifice şi maşinile de spălat, în cele două fabrici din judeţul Dâmboviţa. Celelalte electrocasnice mari sunt aduse din restul unităţilor de producţie ale grupului-mamă, Arcelik din Turcia.

Dintre toate companiile din top cinci, doar primii doi jucători – Arctic şi Electrolux – au producţie locală. Electrolux are o fabrică de plite şi aragazuri la Satu Mare.

Celelalte bunuri sunt aduse de peste hotare, ca şi în cazul Arctic, fiind vorba de grupuri internaţionale cu operaţiuni în toată lumea.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO