Companii

Una din patru farmacii ar putea sa se inchida, spune Cegedim

Una din patru farmacii ar putea sa se inchida, spune Cegedim
13.10.2009, 23:15 73

Prelungirea de la 90 la 120 de zile a termenelor la carefarmaciile isi primesc banii pentru medicamentele compensate pecare le elibereaza creste costurile de operare ale distribuitorilorsi farmaciilor cu peste 5%, iar circa 25% din farmacii risca sa seinchida, este de parere Petru Craciun, directorul general alcompaniei de analiza si studii de piata Cegedim.

In Romania exista circa 6.000 de farmacii, potrivit datelorInstitutului National de Statistica, astfel ca ar putea sa seinchida circa 1.500 de unitati.

Ministerul Sanatatii a avut in vedere mai multe masuri in ultimaperioada, iar una dintre acestea presupune o taxa prin careproductorii trebuie sa intoarca la bugetul sanatatii intre 5 si 11%din vanzarile de medicamente compensate. Sistemul poarta denumireade clawback.

"Putem estima ca in cazul companiilor cu vanzari semnificative(45 de companii au vanzari de peste 5 mil. euro anual) optimizareaportofoliului va impacta 10-20% din produsele existente, in timp cepentru restul produselor optimizarea portofoliului va atinge 50%din produsele actuale", spune Petru Crcaiun. El apreciaza ca 1.500din cele 5.200 de medicamente actuale nu vor mai fi disponibile in2010 sau vor fi disponibile in cantitati complet insuficiente.

Potrivit datelor companiei, in Romania cheltuielile pentrusanatate erau anul trecut de 473 de dolari per capita si se afla peultimele locuri in Europa intr-un clasament al cheltuielilor,depasind Ucraina si Belarus. Din acestea, cheltuielile cumedicamentele sunt de circa 104 dolari anual.

Piata farmaceutica estimata la circa 2 mld. euro anual a intratpe o panta descendenta la jumatatea anului, in luna iunie avand oscadere de 0,3% in lei (13,5% in euro), in timp ce in trimestrul aldoilea a fost raportata o crestere de 4,7% in lei (scadere de 8,8%)in lei.

Trimestrul patru si inceputul anului viitor se anunta dificilpentru jucatorii din industrie care ar putea sa ramana faralichiditati timp de cel putin o luna. Scaderile din industrie vindupa o perioada de mai multi ani de crestere.

Potrivit Mediafax, care citeaza Colegiul Farmacistilor,farmaciile ar putea sista livrarile de medicamente compensate sigratuite in conditiile in care masura prelungirii platilor seaplica retroactiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO