Companii

Unde au plecat cei peste 32.000 de angajati restructurati din companiile energetice dupa marile privatizari

Unde au plecat cei peste 32.000 de angajati restructurati din companiile energetice dupa marile privatizari

Doar 5% dintre angajatii care au facut parte dintr-un program de restructurare major aleg sa plece in strainatate

04.08.2008, 19:45 31

In cele mai bune cazuri, in marile restructurari se poate vorbi despre un grad de reintegrare a angajatilor pe piata fortei de munca de pana la 75%. Acestia sunt angajatii care accepta sa fie acompaniati de companie in demersul lor de a-si gasi un nou loc de munca.
Pentru restul, este aproape imposibil de determinat un grad de reintegrare in piata muncii. Majoritatea celor care parasesc companiile aflate in restructurare isi gasesc un job fie pe partea de retail, fie in domeniul constructiilor. Doar un procentaj cuprins intre 4 si 5% pleaca din tara si, de obicei, cei care fac acest pas nu isi continua profesiile, cel putin nu la acelasi nivel de calificare. Specialistii din domeniu spun ca in functie de dimensiunea proiectelor de restructurare se poate ajunge si la grade de reintegrare a salariatilor in piata fortei de munca de 100%, dar ca in cazul marilor procese un grad de 75-80% este un rezultat extrem de bun.
"Din totalul de salariati care au parasit societatea, circa jumatate accepta sa fie acompaniati in demersul lor de identificare si ocupare a unui nou loc de munca. Un numar semnificativ de salariati opteaza pentru schimbarea totala a orientarii profesionale.
Din totalul persoanelor intrate in acompaniere, mai mult de 75% au fost reintegrate pe piata fortei de munca. Daca am realiza un clasament al sectoarelor de activitate in care fostii salariati lucreaza in prezent, pe primul loc s-ar clasa serviciile, urmate de productie, inclusiv constructiile, si comert", spun reprezentantii Petrom, cea mai mare companie locala, controlata din 2004 de grupul petrolier austriac OMV. Petrom a trecut prin cel mai mare proces de restructurare desfasurat pe plan local, ajungand la sfarsitul anului 2007 la un numar de angajati de 26.397 de oameni, in conditiile in care in anul privatizarii compania avea 50.010 de oameni. In prezent compania numara peste 34.000 de salariati ca urmare a tranzactiei prin care a preluat divizia de servicii petroliere a Petromservice.
"Majoritatea oamenilor care au parasit marile companii din energie ca urmare a proceselor de restructurare s-au angajat fie in domeniul retailului, fie in cel al constructiilor. Gradul de reintegrare a oamenilor in piata fortei de munca depinde de dimensiunea proiectului si de dorinta companiilor de a investi in acest tip de programe, dar si de angajat. Sunt proiecte mici in care se inregistreaza procentaje de 100%, dar cred ca o rata de integrare de 75-80% este un rezultat foarte bun pentru proiectele de mare amploare. Oricum nu se poate vorbi de un anumit grad in general pentru ca fiecare proiect este specific", spune Raluca Parvu, senior consultant in cadrul BPI Romania, companie specializata in consultanta si managementul resurselor umane. Compania a fost implicata in procesul de restructurare a Petrom si in prezent colaboreaza cu Distrigaz Sud si Romtelecom, firme care la randul lor au in derulare procese de restructurare majore.
"Succesul unui program de integrare depinde de companie, de timpul pe care aceasta il investeste in ajutarea angajatilor sai, dar si de o serie de alti factori cum ar fi zona in care se desfasoara programul. Una este sa faci reintegrare in Vaslui unde posibilitatile de angajare sunt reduse si alta este sa te ocupi de un astfel de program in Brasov sau Bucuresti", explica Parvu.
Parvu crede ca una dintre marile dificultati care se ridica in gasirea unui nou loc de munca este varsta. Sunt si foarte multi salariati, asa cum o dovedeste si cazul Petrom, care nu se implica in programele oferite de companie, despre care, practic, nu se mai poate afla nimic in legatura cu optiunea de angajare dupa parasirea locului de munca.
"Oamenii care sunt disponibili la munca isi gasesc o noua slujba. Foarte multi isi descopera abilitati pe parcurs, pe care le aplica ulterior la noul loc de munca. Sunt si foarte multi oameni care refuza ajutorul companiei pentru ca au tendinta de a spune ca nu-i mai poate ajuta nimeni", spune Parvu.
Reprezentanta BPI spune ca procentajul celor care decid sa paraseasca granitele nu este mai mare de 5%, nivel intalnit in cazul restructurarii Petrom, dar care poate fi repetat si in cazul altor restructurari.
"Chiar si in zonele in care situatia economica este delicata si reintegrarea pe piata fortei de munca este dificila, numarul celor care aleg sa paraseasca tara nu este foarte mare, 4-5% din totalul fostilor salariati ai Petrom. Se inregistreaza varfuri de plecari in cazul in care repozitionarea pe meseria de baza este imposibila. Putini dintre aceia care decid sa plece la munca in strainatate reusesc sa obtina un loc de munca conform calificarii si experientei realizate in cadrul companiei Petrom. Un caz fericit este cel al salariatilor din zona de nord-vest a tarii, care pot pleca in Ungaria in companii similare", explica reprezentantii companiei.
Potrivit Petrom, "marile companii din retail sau angajatorii implicati in proiecte de infrastructura" se numara printre domeniile care au gazduit zecile de mii de oameni plecati in urma restructurarii.
"La nivel regional, actori importanti la scara locala au preluat salariati ai Petrom, in domenii de activitate cum ar fi constructii de masini, constructii sau confectii. Exista si un procent mai mic totusi de oameni cu talent antreprenorial care au profitat de experienta acumulta intr-o companie multinationala si au dorit sa-si deschida propria afacere", au mai precizat reprezentantii Petrom.
In afara de Petrom, companii precum Distrigaz Sud si E.ON Gaz Romania au demarat procese masive de plecari voluntare.
In ceea ce priveste Distrigaz Sud programul de plecari voluntare cuprinde trei etape si anume prima constand intr-un training pentru viitoarea prezentare in fata angajatorului, urmata de intrevederi individuale pentru stabilirea profilului de competente si apoi sprijin pentru o perioada de 6 luni in cautarea unui loc de munca sau pana la obtinerea a doua interviuri cu posibilitate de angajare.
"Pana in prezent s-a incheiat etapa I, cea privind training-ul, si se desfasoara acum etapa II. Abia din etapa III putem avea o imagine despre domeniile spre care doresc sa se orienteze fostii salariati", spun reprezentantii Distrigaz Sud. Compania mai numara in prezent 6.179 de angajati, fata de cei 10.800 cat avea in 2005, in anul privatizarii catre Gaz de France.
E.ON Gaz Romania, celalalt mare distribuitor si furnizor de gaze naturale privatizat in 2005, a ajuns in prezent la aproximativ 6.700 de angajati, dupa ce de la inceputul anului circa 1.250 de salariati au decis sa paraseasca compania prin intemediul unor programe de plecari voluntare, iar alti 200 s-au inscris in aceste programe.
Cei 6.700 de salariati ramasi in structurile grupului mai reprezinta 70% din numarul de angajati pe care-i avea compania in momentul privatizarii. Pe partea de energie electrica, unde au fost privatizate cinci din cele opt filiale care au apartinut companiei de stat Electrica, scaderile de personal nu au fost atat de vizibile, numarul celor care au plecat fiind deocamdata de ordinul sutelor.
"Restructurarile sunt ciclice, iar faptul ca angajatorii au inceput sa le comunice indica normalitatea acestui tip de proces. Este foarte posibil ca de-abia de-acum inainte sa vedem marile restructurari pentru ca vor incepe delocalizarile mai spre Est. Asa cum am vazut mutarea capacitatilor de productie din Vest la noi, asa vom vedea si companii plecand din Romania in alte parti", este de parere Raluca Parvu.
In afara de segmentul energetic, au mai avut loc privatizari importante in domenii precum industria materialelor de constructii, siderurgie sau industria auto.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO