Companii

Unilever relocheaza productia din Bulgaria in Romania

28.03.2007, 18:08 41

Grupul anglo-olandez Unilever va inchide fabrica din Bulgaria in care este produs brandul de margarina Kaliakra si va reloca productia pe platforma industriala de la Ploiesti unde sunt produse si brandurile Knorr, Rama si Delma.
Potrivit reprezentantilor companiei, aceasta decizie face parte din planul Unilever de a-si concentra operatiunile de productie in locatii strategice, capabile sa sustina cresterea pe termen lung a grupului. "Nu a fost o decizie usor de luat. Suntem constienti de implicatiile sociale asupra angajatilor nostri din Dobrici (localitatea unde este situata fabrica Unilever din Bulgaria - n.r.)", a declarat Marc Engel, vicepresedinte pentru operatiuni logistice al Unilever.
Centrul de productie de la Dobrici avea 70 de angajati directi si alte 30 de persoane aflate sub contract de colaborare.
"Am demarat deja procesul de consultare cu reprezentantii sindicatului muncitorilor din Dobrici. La finalul acestor consultari vom putea stabili masurile compensatorii si mecanismele prin care consilierea, formarea profesionala si sprijinul pentru gasirea unui nou loc de munca vor fi accesibile tuturor. Consultarile se vor finaliza la sfarsitul saptamanii viitoare", a explicat Engel.
Potrivit Alexandrei Gatej, presedinta Unilever South Central Europe, relocarea productiei nu va influenta planurile de investitii pe termen lung in Kaliakra.
"Dobrici este singurul centru de productie al Unilever din Bulgaria, dar inchiderea fabricii nu va afecta operatiunile de vanzari care se desfasoara acolo, compania continuand sa investeasca pentru a dezvolta business-ul in Bulgaria", a declarat Alexandra Gatej, presedinta Unilever South Central Europe (USCE).
Unilever a mai relocat in luna martie a anului trecut productia din fabricile detinute in Targu-Mures (margarina) si Otopeni (condimente, supe si sosuri Knorr) tot in cadrul platformei industriale de la Ploiesti, unde se afla din 1995 fabrica de detergenti a grupului. Potrivit declaratiilor anterioare ale Alexandrei Gatej, acele mutari au avut acelasi scop, si anume eficientizarea afacerilor companiei pe termen lung.
Compania poarta negocieri privind vanzarea celor doua centre de productie, insa tranzactiile nu au fost inca finalizate.
Unilever South Central Europe are 800 de angajati, dintre care 430 doar pe platforma din Ploiesti, si este importatorul pe piata romaneasca a gamei de produse Dove, a deodorantelor Rexona si Axe, a sampoanelor Sunsilk, a produselor pentru ingrijirea locuintei Cif si Domestos si balsamul pentru rufe Cocolino.
Compania a inregistrat in 2005 o cifra de afaceri de 175 mil. euro, 137 mil. euro fiind obtinute doar in Romania, reprezentantii Unilever estimand pentru anul trecut o crestere de "doua cifre" a rezultatului financiar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO