Companii

Vaccinurile sunt un business de 50 de milioane de euro. Una din zece doze a fost impotriva gripei AH1N1

Vaccinurile sunt un business de 50 de milioane de euro. Una din zece doze a fost impotriva gripei AH1N1
04.03.2010, 23:19 167

"Evolutie imprevizibila, piata nedezvoltata, asa putemcaracteriza piata vaccinurilor in tara noastra", au spusreprezentantii Sanofi Pasteur, cel mai mare jucator pe aceastapiata, parte a grupului Sanofi-Aventis.

Cele mai mari vanzari de vaccinuri s-au facut prin farmacii,valoarea acestora avand o crestere usoara de 6,3% in euro, pana la35,7 mil. euro, potrivit datelor IMS Health. Vanzarile prinfarmacii sunt influentate de achizitiile Ministerului Sanatatii,iar companiile din industrie spun insa ca nu exista premiselepentru schimbari majore in 2010.

Cele mai vandute vaccinuri sunt cele pentru copii

"Perceptia noastra asupra pietei de retail a vaccinurilor esteca se afla in stagnare, din cauza crizei economice si a scaderiiputerii de cumparare a populatiei, a cresterii somajului si nu neasteptam la schimbari majore in 2010", au mai spus reprezentantiiSanofi Pasteur.

In unitati, piata de retail a scazut cu 17,8%, la 2,6 milioanede unitati. Si la nivelul retelelor de farmacii, vanzarile devaccinuri au avut o tendinta de crestere in valoare si scadere involum. La Centrofarm, spre exemplu, in 2009, vaccinurile au avut ocrestere cantitativa de 14% si o scadere valorica de peste 60%.Evolutia a fost determinata de cresterea pretului.

"Media pretului pe 2009 a crescut cu 47% versus 2008 si e datade cresteri de preturi pe majoritatea produselor si de modificareastructurii de vanzare, adica de cresterea vanzarilor pe vaccinurilestraine care au preturi mai mari", a spus Dorin Catana, directorulgeneral al Centrofarm.

El adauga faptul ca cele mai vandute produse au fost cele aflatepe lista vaccinurilor obligatorii la copii in primii trei ani deviata si cele administrate copiilor pentru a preveni raceala.

"Segmentul cel mai important pentru administrarea vaccinuriloril reprezinta copiii si apoi adultii. Parintii au apelat la metodede preventie a gripelor care au circulat in acest an administrandcopiilor vaccinuri orale scumpe, in lipsa unui vaccin gripal pentruei", a mai spus Catana.

Vanzarile prin farmacii sunt influentate de politicaMinisterului Sanatatii

Pe de alta parte, Ministerul Sanatatii a achizitionat 7,2 mil.doze, dintre care 5 mil. doze de vaccin impotriva AH1N1. Costulunei doze de vaccin impotriva gripei porcine este de aproximativ uneuro, astfel ca in total achizitiile pe acest produs s-au ridicatanul trecut la 5-6 mil. euro, potrivit calculelor ZF. MinisterulSanatatii a anuntat ca in total costurile generate de productia a10 mil. doze de vaccin antigripal la Institutul Cantacuzino seridica la aproximativ 50 mil. lei (11,9 mil. euro).

Achizitiile cumulate ale Ministerului Sanatatii s-au ridicatanul trecut la 49,7 mil. lei (11,8 mil. euro) pentru vaccinuriprecum BCG (impotriva tuberculozei), impotriva hepatitei B, dar sipentru altele, conform datelor institutiei furnizate ZiaruluiFinanciar. "La modul general, evolutia pietei de retail in cazulvaccinurilor este puternic influentata de politica de imunizari aMinisterului Sanatatii si, in acelasi timp, depinde de nivelul deconstientizare a importantei preventiei bolilor pentru vaccinare,atat din partea personalului medical, cat si din parteapopulatiei", au mai spus reprezentantii Pasteur. Atat in Romania,cat si la nivel international vaccinul impotriva AH1N1 a fost celmai mediatizat in conditiile ascensiunii puternice aimbolnavirilor, dar si a cazurilor mortale de gripa. In Romaniavaccinul a fost produs de Institutul Cantacuzino si nu s-a pututachizitiona prin farmacii, intregul stoc fiind livrat catreMinisterul Sanatatii. Luna ianuarie a debutat cu o isterie avaccinarilor, centrele din Bucuresti fiind luate cu asalt.

Vaccinurile, numai 1,7% din intreaga piatafarmaceutica

Din punctul de vedere al volumului, vaccinul, care se numesteCantgrip, a generat cele mai mari vanzari, de 5 mil. doze, in timpce in farmacii, doar Sanofi Pasteur a reusit sa treaca de pragul de1 milion de unitati. Productia la Cantacuzino este in prezentsistata, institutia urmand sa deruleze investitii care sa permitaobtinerea autorizatiilor necesare pana la 15 aprilie.

Alte companii prezente cu vaccinuri in farmacii suntGlaxoSmithKline (GSK), Wyeth, Berna, Solvay Pharma, dar si altele.

"Estimam ca tendinta crescatoare a interesului publicului fatade schemele moderne de vaccinare se va pastra si in 2010,influentand in mod pozitiv vanzarile de vaccinuri prin farmacii", aspus Ciprian Marcu, director public health & corporate affairsal GlaxoSmithKline.

Vanzarile de vaccinuri (fara achizitiile ministerului) aureprezentat numai 1,7% din piata farmaceutica, care anul trecut aatins 2,07 mld. euro, potrivit IMS Health, in crestere cu 3%comparativ cu 2008. In lei, cresterea a fost de 18,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO