Companii

Valoarea gazului din Marea Neagră a spart pragul de 150 mld. euro după o creştere de şapte ori în ultimul an. România nu câştigă însă nimic şi importă masiv din Rusia

Dacă legislaţia offshore s-ar modifica azi, decizia finală de investiţii pentru blocul Neptun din Marea Neagră durează un an de zile, primele molecule de gaze urmând să iasă abia la patru ani după luarea deciziei.

Dacă legislaţia offshore s-ar modifica azi, decizia finală de investiţii pentru blocul Neptun din Marea Neagră durează un an de zile, primele molecule de gaze urmând să iasă abia la patru ani după luarea deciziei.

Autor: Roxana Petrescu

10.11.2021, 00:07 279

♦ Ultimele tranzacţii cu gaz pe bursa CEGH de la Viena, referinţa de preţ pentru România, s-au închis la un preţ de 72 de euro pe MWh ♦ La această valoare, punga de gaze de 200 de miliarde de metri cubi care zace pe fundul Mării Negre poate fi evaluată la peste 150 mil. euro ♦ Anul trecut, aceeaşi rezervă valora circa 20 mld. euro l Aprecierea fără precedent a gazului natural nu a adus vreun beneficiu României, în contextul în care această bogăţie zace blocată de circa trei ani într-un haos legislativ.

Potrivit informaţiilor pu­blice, zona economică românească a Mării Negre ar avea rezerve de 200 de miliarde de metri cubi, cantitate care ar putea acoperi consumul naţional pentru următorii 20 de ani. Consumul aproximativ de gaze al României este de circa 10 miliarde de metri cubi. Din această pungă de gaze, circa 80 de miliarde de metri cubi sunt în blocul Neptun Deep, gestionat acum de OMV Petrom şi de Romgaz, după ce compania de stat a ajuns la un acord cu americanii de la ExxonMobil pentru preluarea participaţiei de 50% pe care aceştia o aveau în proiect.

Gazul natural a avut o evoluţie spectaculoasă în ultimul an, redresarea economiilor europene postpandemie şi cererea de resurse care a însoţit acest fenomen depăşind cu mult posibilităţile de producţie ale blocului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO