Companii

Vânzările de locuinţe au continuat să crească în T1, dar doar Bucureştiul şi Timişul au urcat cu două cifre

Autor: Bogdan Alecu

10.05.2022, 09:30 202

În primul trimestru s-au vândut 42.657 de unităţi individuale la nivel naţional, comparativ cu perioada si­mi­lară din 2021, când s-au vândut 40.043 de unităţi, potrivit raportului ANCPI.

Creşterea a fost susţinută de Bucureşti, împreună cu judeţele Timiş şi Constanţa, cu creşteri de 20%, 30%, respectiv 5% faţă de trimestrul întâi din 2021. Celelalte judeţe importante au înregistrat scăderi ale unităţilor vândute, cea mai importantă fiind înregistrată în judeţul Iaşi, -8%.

„O problemă acută a pieţei este deficitul de locuinţe disponibile la vânzare în piaţa secundară. Acest lucru a condus la majorări semnificative de preţ în ultimii ani. Preţul mediu de tranzactionare al apartamentelor şi caselor din pieţele secundare a crescut şi în primul trimestru al anului curent cu până la 11% comparativ cu anul anterior (Cluj-Napoca şi Timişoara). Locuin­ţele noi au cunoscut majorări anuale cu până la 14% (Timişoara)“, a spus Dorel Niţă, director executiv al ValorEasy. ValorEasy este o plat­formă de cercetare a pieţei imobiliare şi de evaluare a proprietăţilor rezidenţiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO