Companii

Vanzarile Eli Lilly cresc cu 10%, insa sub buget

05.07.2009, 16:20 18

Vanzarile companiei farmaceutice Eli Lilly Romania au crescut in primul semestru cu aproape 10%, ritm inferior celui din aceeasi perioada a anului trecut, ca urmare a reducerii, de la 1 aprilie, a preturilor la medicamentele importate si cursului valutar fixat de Ministerul Sanatatii.

"In ceea ce priveste cifra de afaceri pe primul semestru, nu suntem in plan, dar suntem aproape. Ritmul de crestere de sub 10% este mai mic comparativ cu anul trecut. Primele sase luni au fost dificile din cauza schimbarilor de sistem si este important sa se stie ca in prezent medicamentele din Romania beneficiaza, la nivel de producator, de preturile cele mai mici din Europa - in unele cazuri chiar mai mici decat acestea, din cauza ratei de schimb fixe stabilite", a declarat Camilla Shen, director pentru Europa de Sud-Est al grupului farmaceutic american.
Shen coordoneaza, incepand cu luna aceasta, operatiunile diviziei din Romania, dupa plecarea fostului director general Radu Rasinar.
Potrivit datelor companiei de analiza si studii de piata Cegedim, afacerile Eli Lilly s-au plasat la 68,8 milioane lei in intervalul ianuarie-iunie 2008.
Incepand cu 1 aprilie, pretul din farmacii al medicamentelor de import a scazut in medie cu 10%, odata cu intrarea in vigoare a ordinului Ministerului Sanatatii pentru aprobarea normelor privind modul de calcul al preturilor la medicamentele de uz uman. De asemenea, s-a permis distribuitorilor sa cumpere produsele de la furnizori in lei.
"Reducerea preturilor ne-a afectat intr-o mica masura, deoarece noi aveam deja cel mai mic nivel din Europa al preturilor pentru majoritatea produselor. Insa, faptul ca se incaseaza in lei, la un curs de
4 lei/euro si mai departe se plateste in euro, la un curs de
4,2-4,3 lei/euro, duce la o scadere a preturilor cu inca 5-10% pentru aproape toate medicamentele din portofoliu", a explicat Shen.
Ea a estimat ca, in conditiile actuale, la sfarsitul anului pierderile vor ajunge la peste 5% din cifra de afaceri.
"Speram ca vom reusi sa ne atingem planul in ceea ce priveste vanzarile din acest an, iar cresterea sa fie double digit, insa mai mica decat cea de anul trecut. Daca accesul pacientilor la medicamente va creste prin noile masuri promovate de Ministerul Sanatatii si finantarea va ramane prioritara in acest sector, piata farmaceutica ar putea inregistra o crestere. Industria este afectata nefavorabil de schimbarile preturilor si cursul valutar", a adaugat oficialul Eli Lilly.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO