Companii

Vanzarile Farmexpert s-au mentinut la 62 milioane de euro

11.03.2005, 00:00 19

Distribuitorul de medicamente Farmexpert a inregistrat vanzari totale de aproximativ 62 mil. euro (2.500 mld. lei) anul trecut, nivel relativ similar cu cel inregistrat in 2003, conform datelor publicate de companie.


Afacerea Farmexpert a fost infiintata in 1996 si este controlata de omul de afaceri Eugen Banciu. In 2002 si 2003, cifra de afaceri a companiei a cunoscut o crestere de aproximativ 50% comparativ cu anii anteriori, la 41,6 respectiv 62 milioane de euro. Pana la inchiderea editiei, reprezentantii companiei nu au comentat rezultatele financiare.


Compania detine o retea de 6 depozite locale, la Bucuresti, Ploiesti, Brasov, Cluj, Iasi si Timisoara, precum si 8 birouri de reprezentare pe teritoriul Romaniei. Numarul de clienti ai companiei este de aproximativ 2.300 de spitale si farmacii, in timp ce portofoliul de produse, ce cuprinde aproape 1.500 de marci, este concentrat pe importuri in proportie de 70%.


Portofoliul de produse al companiei cuprinde atat medicamente, cat si cosmetice si produse parafarmaceutice.


Principalii competitori pe segmentul distributiei ai Farmexpert sunt Europharm, Mediplus, Fildas, Relad, Montero sau Farmexim.


Piata distributiei de medicamente a dat anul trecut primele semne de consolidare, in detrimentul micilor distribuitori. Aceasta tendinta de consolidare, considerata fireasca de catre jucatorii din piata, s-a produs in lipsa unei achizitii facuta de o multinationala din domeniu.


Cu toate acestea, gigantii europeni din domeniu, cum ar fi germanii de la Celesio, Phoenix sau Alliance Unichem, si-au manifestat interesul pentru piata romaneasca.


Statutul de piata emergenta al pietei farmaceutice romanesti face din aceasta o tinta predilecta pentru companiile europene, care au inceput sa priveasca spre Est pentru a-si extinde operatiunile.


Anul trecut, piata farmaceutica romaneasca a cunoscut o crestere de peste 25%, depasind valoarea de 850 de milioane de euro.


Ritmul de crestere inregistrat a fost unul dintre cele mai ridicate inregistrate in regiune, mult peste media vest-europeana.


Cu toate acestea, pe piata au aparut primele probleme legate de finantare, ce au generat sistarea eliberarii medicamentelor gratuite si compensate in cazul unor lanturi de farmacii.


Pentru prima data in ultimii ani, s-au rezolvat problemele legate de finantare pe segmentul deficitar al spitalelor, aceste probleme mutandu-se pe segmentul farmaciilor.


Farmacistii au anuntat, saptamina trecuta, ca blocheaza eliberarea medicamentelor compensate si gratuite, daca autoritatile nu vor recunoaste datoriile acumulate si nu vor stabili un  termen precis pentru plata restantelor.


Ministrul sanatatii, Mircea Cinteza, anunta, in urma cu o saptamana, intr-o conferinta de presa ca, dupa discutii cu premierul, a fost luata decizia de a fi achitate toate datoriile sistemului sanitar, astfel incat sa fie deblocata situatia, dar nu va mai fi acceptata nici o plata peste valoarea contractelor.


In acest caz, jucatorii din piata estimeaza ca fondurile alocate pentru medicamentele gratuite si compensate anul acesta, aproximativ 12.300 miliarde de lei (aprox. 350 mil. euro), vor fi epuizate chiar la sfarsitul acestei luni.


Avand in vedere cresterea pietei de anul trecut, pusa pe seama compensarii cu pana la 90%, e foarte probabil ca trendul de anul trecut sa nu se mentina si in 2005. Cresterea pietei va depinde in mare masura de disponibilitatea industriei de a credita autoritatile. alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO