Companii

Vanzarile indienilor de la Terapia Ranbaxy au scazut cu 7%

22.01.2009, 18:20 39

Producatorul indian de medicamente Ranbaxy, care detine compania clujeana Terapia, a inregistrat anul trecut vanzari de 107 mil. dolari pe piata locala, in scadere cu 7% comparativ cu nivelul din anul precedent.

In 2007, compania a avut vanzari de 121 mil. dolari potrivit raportului anual al grupului indian.
In ultimul trimestru al anului, producatorul a pierdut 11% din vanzari, acestea atingand 22 mil. dolari.
Majoritatea jucatorilor din industria farmaceutica au fost afectati pe sfarsit de an de criza din distributia de medicamente, cand distribuitorii au sistat livrarea catre farmacii.
Spre exemplu, Sandoz, o alta companie cu facilitati de productie locale, a pierdut 60% din vanzarile planificate pentru octombrie (luna grevei distribuitorilor).
Un trend similar de scadere a fost consemnat in primul trimestru al anului cand producatorul clujean a raportat vanzari de 26 milioane de dolari, cu 29% mai putin comparativ cu perioada similara din 2007. Rezultatele au revenit insa pe crestere in trimestrul doi, cu un plus de 5%, si in trimestrul trei, cu un avans de 34%.
In perioada ianurie-octombrie 2008, vanzarile companiei au crescut mai rapid decat piata de OTC-uri (medicamente fara prescriptie) si cea de generice, iar Ranbaxy este cea mai mare companie activa pe segmentul de generice de pe piata locala cu o cota de 12%.
Terapia Ranbaxy este primul producator local care isi anunta rezultatele financiare. Recent insa compania elvetiana Roche, liderul pietei dupa primele noua luni, a facut publice rezultatele din 2008.
Astfel, cifra de afaceri a Roche Romania s-a majorat anul trecut cu circa 10%, de la 105 milioane de euro in 2007 la 116 milioane de euro, depasind astfel estimarile companiei de la sfarsitul lunii noiembrie privind vanzari de 108 milioane euro. Pentru 2008 Roche estimeaza injumatatirea ritmului de crestere la 5%, pe fondul crizei economice si al deprecierii monedei nationale.
Datele finale cu privire la evolutia pietei locale nu au fost facute publice, insa potrivit estimarilor principalilor jucatori aceasta ar fi pastrat ritmul din primele noua luni, respectiv un avans de 10%, si o valoare de 1,8-1,9 mld. euro.
Pentru 2009, jucatorii sunt de parere ca vom avea o crestere de o singura cifra la valoarea in lei, in scenariul optimist. Cu o crestere de o cifra, piata ar incheia practic euforia puternica din ultimii ani, cand avansul era in jurul a 20-30%, iar marjele de profit, extrem de ridicate.
Alti producatori locali de medicamente sunt Zentiva, Antibiotice, Actavis, LaborMed, Biofarm, Europharm. Cele mai mari rulaje le au insa importatorii, Roche, GSK, Sanofi-Aventis, Novartis, Servier.
Potrivit datelor Ministerului de Finante, Terapia a inregistrat in 2007 o cifra de afaceri de 88,3 mil. euro si un profit de 11,7 mil. euro. La nivelul anului 2007, producatorul angaja 1.026 de oameni.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO