Companii

Vanzarile Terapia Ranbaxy au stagnat in trimestrul trei

19.10.2007, 21:36 20

Producatorul de medicamente Ranbaxy, care anul trecut a achizitionat pentru 324 mil. dolari (270 mil. euro) Terapia Cluj, a realizat in cel de-al treilea trimestru al anului vanzari de 23 mil. dolari (16,7 mil. euro) in Romania, nivel similar cu cel inregistrat in perioada corespunzatoare a anului trecut.
In cadrul grupului, Romania este cea de-a treia tara din punctul de vedere al vanzarilor si centrul logistic al gigantului indian in Europa. Investitiile pe care acesta le deruleaza in Romania se ridica la 20 mil. dolari (16 mil. euro) la nivelul anilor 2006 si 2007.
In primele noua luni ale acestui an Ranbaxy a consemnat vanzari de 89 mil. dolari (66,2 mil. euro) pe piata locala, in crestere cu 20% comparativ cu perioada similara a anului trecut, nivel aproape dublu comparativ cu rezultatele consemnate la nivel global.
Reprezentantii companiei nu au dorit sa faca niciun comentariu pe marginea acestor rezultate.
Cota de piata a companiei a atins 5,8% in august, comparativ cu 5,4% la finalul primului trimestru.
Intreaga piata farmaceutica si-a temperat de altfel cresterea in trimestrele doi si trei potrivit ultimelor date disponibile.
Terapia Ranbaxy este in acest moment cel mai mare producator roman de medicamente. Business-ul Ranbaxy s-ar putea dubla in Romania pana in 2009, respectiv pana la valoarea de 220 mil. dolari (176 mil. euro).
Exporturile Terapia Ranbaxy au atins 10 mil. dolari anul trecut, dintre care cea mai mare pondere, 9 mil. dolari, a avut-o Faringosept - unul dintre produsele romanesti cel mai bine reprezentate pe pietele externe. Exportul fabricii din Cluj va avea in vedere de asemenea si molecule care urmeaza sa fie transferate pentru productie din India.
Pentru 2007, Terapia Ranbaxy si-a programat lansarea a peste 40 de medicamente pe piata locala.
Concurenta printre producatorii de generice se anunta din ce in ce mai dura in conditiile in care atat Teva, liderul pietei globale a industriei de profil cat si Actavis, unul dintre primii zece jucatori, si-au anuntat planuri de intarire a prezentei locale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO