Companii

Vanzarile Terapia Ranbaxy si-au accentuat declinul la 25%

26.10.2009, 23:14 15

Compania indianaRanbaxy, care detine producatorul clujean Terapia, a inregistrat intrimestrul trei al anului vanzari de 17 mil. dolari pe piatalocala, in scadere cu 25% fata de perioada similara a anuluitrecut.

"Scaderea a fost cauzata deproblemele comerciale generate de noile reglementari ale preturilorcare au afectat industria generica, si de criza severa delichiditati la nivelul canalelor comerciale", se arata in raportultrimestrial al companiei indiene. Din aprilie, Ministerul Sanatatiia implementat noi preturi pentru industria de medicamente, care aufost in medie cu 10% mai mici fata de 2008.

Vanzarile Terapia Ranbaxy si-auaccentuat declinul in aceasta perioada, dupa ce in trimestrul doiscaderea a fost de 11%, iar in primele trei luni ale anului de8,4%. Vanzarile companiei au fost descendente si in 2008, cand s-auridicat la 107 mil. dolari, cu 7% mai putin fata de2007.

Potrivit datelor din raport,compania detine primul loc pe segmentul medicamentelor generice sial OTC-urilor (produse care se elibereaza fara prescriptie), cu ocota de piata de 12,9%. "Ranbaxy si-a continuat politica prudentade management al creditului pentru a minimiza impactul crizei delichiditati", mai scrie in raport. In aceasta perioada, compania alansat pe piata locala Evista, produs folosit in tratamentulosteoporozei si aflat in portofoliul Daiichi Sankyo, actionarul saumajoritar. La nivelul Europei, vanzarile s-au ridicat la 67 mil.dolari in trimestrul trei, in scadere cu 10%. Excluzand Romania,scaderea a fost de numai 2%.

Terapia Ranbaxy este primulproducator local care isi anunta rezultatele in trimestrul trei alanului. Dintre importatori, Roche a anuntat vanzari de 114,3 mil.euro in primele opt luni ale anului la nivel de pret de producator,in crestere cu 30% fata de perioada similara a anuluitrecut.

Conform ultimelor datedisponibile, piata farmaceutica s-a ridicat la 1,8 mld. lei (450 mil. euro) intrimestrul doi al anului, in crestere cu 4,7% (scadere de 8,8% ineuro) fata de perioada similara a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO