Companii

Vara a topit investitiile straine la Bursa de Valori

13.08.2004, 00:00 20

"Ieri a crescut, azi a scazut la loc. Aici e liniste. Cand va intoarceti din vacanta?" Aceasta era discutia din urma cu cateva zile dintre un broker roman si investitor strain care detine actiuni pe bura romaneasca . Investitiile straine nete de la Bursa de Valori Bucuresti au scazut brusc in luna iulie, pe fondul vacantelor de care se bucura o parte din investitorii straini, dar si a usoarelor corectii de pe piata.  In aceste conditii investitorii romani au in aceasta perioada un cuvant tot mai greu de spus in evolutia pietei.
Strainii au cumparat luna trecuta de la Bursa cu 1,7 milioane de euro mai mult decat au vandut, spre deosebire de diferenta dintre vanzari si cumparari de 4 milioane de euro in iunie si de 7,4 milioane de euro in luna mai.
Brokerii care intermediaza tranzactiile investitorilor straini spun ca ori acestia sunt in vacanta ori nu au informatii suficiente care sa le permita sa ia noi decizii privind noi decizii de investitii.
"Investitiile straine au scazut intr-adevar. Ceea ce e mai important este ca nu au fost nici vanzari semnificative. Cred ca investitiile straine vor reveni din nou la valorile cu care ne-am obisnuit incepand din luna septembrie," spune Liviu Giugiumica, directorul general al BRD Securities, societatea de brokeraj a BRD - SocGen. El a mai spus ca in cazul societatilor spre care se indreapta de obicei atentia strainilor, cum ar fi bancile sau companiile petroliere, se asteapta informatii noi.
La Petrom se asteapta informatii privind strategia pe care grupul austriac OMV care a semnat recent contractul de privatizare, o va adopta in legatura cu restructurarea companiei. La Rompetrol Rafinare sunt asteptate rezultatele financiare finale de pe prima jumatate a anului si informatii privind capacitatea companiei de a gasi finantare. In cazul actiunilor BRD - SocGen, investitorii asteapta informatii despre vanzarea de catre stat a unui pachet de 7,3% din actiuni, care, desi nu se va realiza pe Bursa, este de asteptat sa influenteze si cotatia actiunilor de pe piata.
Numarul relativ redus al ordinelor de cumparare de pe piata a insemnat si o usoara tendinta de scadere a pretului actiunilor, dupa aproape noua luni de crestere continua, iar unii spera sa poata cumpara mai ieftin peste cateva luni. "Cred ca unii dintre investitorii straini se asteapta in continuare la niste corectii pentru a-si mari participatiile sau pentru a intra pe piata," spune Dragos Neascsu, presedintele Raiffeisen Capital & Investment.
Indicele BET, care urmareste cele mai importante actiuni de pe piata, spre care se indreapta in general interesul investitorilor straini, a inceput de la mijlocul lui iulie sa stationeze si apoi sa scada, dupa ce urcase cu aproape 50% de la inceputul anului.
El spune ca unii dintre investitorii straini cu care a discutat isi intarzie investitiile si pentru ca pe piata nu exista in prezent nici suficiente actiuni de cumparat. "Pentru unii dintre investitorii de dimensiuni mari lichiditatea de pe piata este insuficienta pentru sumele pe care vor sa le investeasca. Ei prefera sa astepte eventuale oferte de pe piata primara, unde pot investi mai mult," spune Neacsu.
Tranzactiile strainilor pe piata au scazut mai repede decat valoarea totala a tranzactiilor, astfel ca ponderea acestora in tranzactii s-a redus. Strainii au fost cumparatori luna trecuta in 15% din tranzactiile derulate in comparatie cu 19% in luna iunie si aproximativ  27% in lunile aprilie si mai. Luna trecuta, investitorii straini au cumparat de la Bursa actiuni de 5,9 milioane de euro si au vandut de 4,2 milioane de euro.
Pe de alta parte, strainii au inceput sa se gandeasca si la viitoarea fuziune a Bursei de Valori si a Bursei Electronice RASDAQ si care vor fi implicatiile acestora. Cateva companii listate pe RASDAQ sunt tranzactionate deja prin sistemul tehnic al Bursei de Valori, iar alte 100 de companii le vor urma. Unii dintre investitorii straini sunt, spun brokerii, in cautarea de noi oportunitati in randul companiilor care vor ajunge sa fie tranzactionate anul viitor pe noua piata consolidata de capital.
In primele sapte luni ale anului, investitorii straini au adus la Bursa peste 25 milioane de dolari, suma mai mare de cat cea din intreg anul 2003. Ponderea strainilor in cadrul tranzactiilor a fost de 24,3% la tranzactiile de cumparare si 15,7% in cele de vanzare.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO