Companii

Video: Cum va evolua pretul apartamentelor din Bucuresti

Video: Cum va evolua pretul apartamentelor din Bucuresti
23.06.2008, 17:09 32

Preturile apartamentelor vechi din Bucuresti au inregistrat primele scaderi in prima jumatate a anului, iar tendinta ar putea continua si in urmatoarele luni, pe fondul unei reticente manifestate de cererea de pe piata Capitalei, in conditiile in care preturile au explodat in ultimii ani.

"Preturile apartamentelor vechi au crescut peste nivelul care poate fi suportat de catre o familie obisnuita, in timp ce o serie dintre cumparatori nu sunt dispusi sa plateasca aceste preturi pentru locuinte care vor costa mai putin in decurs de zece ani", apreciaza Calin Clinciu, directorul de dezvoltare a companiei de consultanta imobiliara Euroest.

Preturile locuintelor au crescut anul trecut cu aproape 50%, alimentate de catre diferiti speculatori care au mizat pe cererea ridicata inregistrata la nivelul Capitalei.

"Consider ca jumatate din oferta de pe piata apartamentelor vechi era artificiala, in sensul ca multe persoane care nu aveau cu adevarat intentia sa-si vanda locuintele, le scoteau la vanzare la preturi foarte mari", apreciaza Ionut Bordei, directorul departamentului rezidential al firmei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis Eurisko.

Clinciu considera ca preturile mari solicitate erau prinse in decurs de cateva luni de cresterea generala a pietei, astfel s-a ajuns la preturi considerate de unii consultanti irealistice.

In ceea ce priveste locuintele noi, in ciuda scaderii numarului de tranzactii pentru unele proiecte, pretul nu scade, potrivit consultantilor, decat in cazul proiectelor supraevaluate.

"Putere de cumparare exista, clienti exista, insa le este frica sa plateasca in prezent mai multi bani decat ar putea valora apartamentul in viitor. Doar preturile ireale se duc in jos. Cele reale nu pot merge in jos din cauza costurilor. In cel mai rau caz, nu se vor mai realiza proiectele", apreciaza consultantul CBRE Eurisko.

Reducerea numarului de tranzactii va afecta in primul rand dezvoltatorii care au cumparat terenurile pentru viitoarele proiecte prin credite bancare, astfel ca vor avea dificultati in obtinerea unor noi credite prin care sa finanteze constructiile.

Conform planurilor initiale, acestia mizau pe vanzarea unui numar important de locuinte inainte de inceperea constructiei, cu ajutorul carora sa poata accesa de la banci restul sumelor necesare, respectiv 75-80% din valoarea proiectelor.

"Solutiile pentru investitorii care nu au lichiditati sunt de a atrage un investitor care sa intre cu participatie in cadrul proiectelor, in timp ce a doua varianta este sa vanda terenurile, dar la preturi irealistice", apreciaza Bordei.

Principalii "pierzatori" din scaderea pretului imobiliarelor sunt persoanele care au cumparat recent si la preturi ridicate apartamente si terenuri, potrivit lui Clinciu, care apreciaza ca perioada speculatorilor cu terenuri a apus.

Preturile locuintelor din Bucuresti au ajuns la un nivel de aproximativ 2.000 de euro/metrul patrat, mai ridicat decat in Budapesta si comparabil cu cele din Varsovia, insa nivelul s-a stabilizat si a inceput chiar sa scada, si pe fondul scumpirii creditelor ca urmare a crizei financiare internationale.

In plus, stocul de locuinte la nivelul Capitalei a inceput sa creasca, dupa o perioada de mai bine de 15 ani in care nu s-a construit aproape nimic.

Cresterea numarului de proiecte a determinat, totodata, o serie dintre dezvoltatori sa-si ajusteze marjele de profit calculate initial, la niveluri la care preturile sa poata fi absorbite de piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO