Companii

Votul actionarilor SIF Muntenia controlati de SIF Muntenia e contestat

08.03.2004, 00:00 21

O parte a actionarilor SIF Muntenia doresc sa ceara in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) din 23-24 aprilie anul acesta suspendarea dreptului de vot si a dreptului la dividende conferit de o parte a actiunilor societatii, in conformitate cu o lege aparuta cu un an in urma (legea 161/2003, asa-numita lege anti-coruptie). Este vorba de actiunile detinute de societati al caror actionar majoritar este chiar SIF Muntenia. Pachetele insumeaza, conform unor estimari, 2-3% din capitalul SIF.
"Vom cere ca actiunile detinute de societati cum ar fi Plastex Tulcea sau Unisem Bucuresti la care SIF Muntenia este majoritar sa nu dea dreptul de vot sau dreptul la dividende. Ar fi ca si cum SIF Moldova si-ar da singura bani, si ar mai plati si impozit pe dividende," spune Adrian Manaila, directorul societatii de brokeraj Eldainvest din Galati. Societatea este unul din principalii jucatori pe piata actiunilor SIF la Bursa. Reprezentantii SIF Muntenia nu au dorit sa comenteze.
Legea 161 din 2003 modifica legea societatilor comerciale 31/1990 (articolele 103 si 107), dispunand ca actiunile detinute de catre o societate la actionarul sau majoritar nu confera drept de dividende, iar dreptul lor de vot este suspendat pe toata durata posedarii lor de societate.
O parte a actionarilor SIF-urilor se afla in conflict de mai multi ani cu conducerile acestor societati, iar miza anularii drepturilor de vot este chiar scaderea influentei conducerilor SIF-urilor asupra votului din AGA. Pe ordinea de zi a AGA de la SIF Muntenia se afla, pe langa aprobarea rezultatelor financiare si stabilirea dividendului, si alegerea a cinci noi membri in Consiliul de Administratie pe locurile ramase vacante anul trecut.
Nu este cert care va fi influenta asupra celorlalti actionari a unei eventuale suspendari a dreptului de dividende pentru actiunile detinute de Plastex sau Unisem. SIF Muntenia a publicat nivelul dividendelor pe care intentioneaza sa le distribuie atat ca valoare totala, cat si ca valoare pe actiune (420 de lei).
Legea care prevede anularea dreptului de vot si de dividende se refera la transparenta in mediul de afaceri si combaterea coruptiei. Aceeasi lege a interzis si majorarile capitalului social cu diferente din reevaluare, impiedicand in ultimul moment anul trecut o majorare de capital la Oltchim.
Adunarile Generale ale tuturor celor cinci SIF-uri vor avea loc, la fel ca in ultimii ani,  simultan, pe 23 si 24 aprilie, acesta fiind o alta nemultumire a actionarilor, care sustin ca nu pot patrticipa decat la o AGA.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO