Companii

White&Case: avocatii romani de afara au cele mai bogate CV-uri si vorbesc cate cinci limbi straine

White&Case: avocatii romani de afara au cele mai bogate CV-uri si vorbesc cate cinci limbi straine
01.10.2008, 19:48 496

Jan Matejcek (foto dreapta), partener in Praga al firmei americane de avocatura White & Case, care a deschis anul acesta un birou in Bucuresti, spune despre avocatii romani care lucreaza in birourile firmei din strainatate ca sunt cei mai specializati pe care ii cunoaste.

 
"Avem avocati romani in birourile din Praga, Frankfurt si New York si sunt cei mai specializati pe care ii cunosc, vorbesc cate cinci limbi straine si au cele mai bogate CV-uri, cu diplome la universitati precum Sorbona", a spus Matejcek, care a fost unul dintre avocatii care s-a implicat in deschiderea biroului de la Bucuresti al firmei.
Biroul din Bucuresti al firmei este condus de catre Todd Shollenbarger (foto stanga), fost avocat al Linklaters, care spune ca se afla in target, fata de bugetul propus pentru acest an, fara a preciza insa valori. "Am fost foarte ocupati la inceputul anului, activitatea a scazut pe timpul verii, dar revine acum. Scade real estate-ul, dar cresc alte domenii. Consider ca 20 de avocati este dimensiunea ideala a firmei pentru inceput, care ne permite sa ne specializam dar si sa luam orice contract ne vine la usa", spune Shollenbarger.
 
Desi o buna parte dintre clienti sunt pe filiera globala ai White & Case, Shollenbarger isi propune sa reprezinte si clienti romani, inclusiv in proiecte de infrastructura, unde compania are expertiza in atragerea de fonduri europene din pietele aderate recent.
Piata locala de avocatura continua sa fie dominata de firme locale, desi numarul jucatorilor straini este in crestere. "Sunt zeci de firme mari in lume, dintre care doar o mica parte au birou acum aici. Firmele care nu au prezenta aici, prefera sa colaboreze cu firmele locale, decat cu un competitor international. Pe de alta parte, vor fi si firme locale care isi propun sa investeasca in afara sau sa intre in aliante, pentru a fi acceptati ca jucatori internationali", adauga Matejcek.
Piata locala a avocaturii a cunoscut in ultimii ani cresteri sustinute, jucatorii mari raportand venituri mai mari cu 30%-50%. Anul acesta ritmul ar putea scadea, pe fondul crizei internationale care a afectat in special segmentul de fuziuni si achizitii si real estate-ul.
 
  • White & Case este unul dintre numele importante intrate pe piata locala in acest an, biroul din Bucuresti fiind format din 20 de avocati, care acopera domenii precum fuziuni si achizitii, real estate, energie, finantari, private equity sau infrastructura.
  • Biroul este deschis din luna februarie a acestui an, iar cele mai importante proiecte in care avocatii firmei au fost implicati sunt asistarea bancii China Development Bank la acordarea unui imprumut de 220 mil. euro catre Telemobil sau contributia adusa la o finantare globala acordata KazMunaiGaz, proprietarul Rompetrol.
  • White & Case are opt birouri in regiunea Europei Centrale si de Est, cel din Bucuresti fiind cel mai recent deschis.
  • "Am intrat putin tarziu, dar la fel ca pe toate pietele pe care suntem prezenti, targetul nostru este sa intram in top 3. Romania este o tara care poate sustine firme de avocatura de 250-300 de avocati. Daca gasim acum 100 de avocati buni, ii angajam pe toti si businessul vine de la sine. In trei-cinci ani am putea ajunge la 200 de avocati in Romania", a spus Jan Matejcek.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO