Companii

Wienerberger, 25 mil. euro intr-o fabrica la Cluj

21.05.2008, 20:55 27

Wienerberger, cel mai mare producator de caramizi la nivel mondial, a investit 25 de milioane de euro pentru constructia unei fabrici in Tritenii de Jos, judetul Cluj. Unitatea din localitatea clujeana va fi cea mai mare dintre cele trei fabrici detinute de Wienerberger in Romania, cu o capacitate de 150 de milioane de caramizi pe an.
Fabrica din judetul Cluj lucreaza in prezent la o capacitate de aproximativ 90%, urmand ca pana la sfarsitul anului sa ajunga la capacitate maxima. In fabrica Wienerberger, care este construita pe un teren de 9 hectare, aflat in proprietatea producatorului, lucreaza doar 59 de muncitori, unitatea fiind complet automatizata. "Am realizat aceasta fabrica tocmai pentru a putea acoperi cererea mare de pe piata romaneasca. Anul 2008 va fi primul an in care productia interna va depasi importurile pentru Wienerbeger. Am ales judetul Cluj pentru ca aici exista materia prima, noi am concesionat, pe o perioada de 49 de ani, o cariera de 27 de hectare de argila", a declarat pentru ZF Transilvania Daniel Catanas, membru in Consiliul de Administratie al Wienerberger , responsabil productie si vanzari.
Wienerberger, cel mai mare producator de caramizi la nivel mondial, a bugetat, pe termen mediu, investitii de aproximativ 100 de milioane de euro in Romania, fondurile urmand sa fie directionate inspre constructia de noi unitati de productie si posibile achizitii ale unor jucatori locali.
Pana in anul 2012, grupul intentioneaza sa aloce fonduri pentru 25 de fabrici noi de caramizi, dintre care opt in Rusia, restul programului investitional vizand Polonia, Romania, Bulgaria si Europa de Sud-Est, potrivit informatiilor furnizate de reprezentantii Wienerberger.
Afacerile pe piata din Romania au reprezentat anul trecut 2% din veniturile grupului, o pondere similara fiind inregistrata si in 2006. Wienerberger Sisteme de Caramizi a realizat anul trecut o cifra de afaceri de circa 61 de milioane de euro, in crestere cu 27% fata de 2006. Wienerberger a intrat pe piata din Romania in anul 1998 si are trei fabrici de caramizi, la Gura Ocnitei, langa Targoviste, la Sibiu si in localitatea Tritenii de Jos, judetul Cluj.
Piata romaneasca de caramizi s-a cifrat anul trecut la aproximativ 200 de milioane de euro, iar pentru acest an se estimeaza o crestere de circa 15%, pana la 240-250 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO