Companii

Wizz Air va concura Tarom-ul pe rutele interne

13.11.2007, 20:44 21

Compania aeriana low-cost Wizz Air pune capat suprematiei detinute de Tarom si Carpatair pe piata zborurilor interne, anuntand lansarea primei curse Bucuresti-Cluj la sfarsitul lunii februarie a anului viitor.
Anul acesta, alti doi operatori low-cost, Blue Air si MyAir, s-au aratat interesati de extinderea operatiunilor pe piata zborurilor interne. Blue Air a mai operat pe zboruri pe ruta Bucuresti-Cluj, insa a renuntat la inceputul anului.
"Estimam ca vom ajunge la 700 de pasageri transportati saptamanal pe ruta Bucuresti-Cluj-Napoca si aproximativ 40.000 de pasageri in primul an de la intro-ducerea zborului", spune Jozsef Varadi, directorul executiv al Wizz Air.
Pentru zborul Bucuresti-Cluj, Wizz Air va folosi avioane A320 (cu 180 de locuri), cursa adresandu-se persoanelor care circula frecvent intre cele doua orase cu masina sau autobuzul, potrivit reprezentantilor companiei. Pretul unui zbor Bucuresti-Cluj porneste de la 49 de lei (14,8 euro) cu toate taxele incluse, compania operand patru curse pe saptamana. Spre comparatie, pretul unui bilet de tren pe aceeasi ruta se ridica la 77 de lei, la clasa a doua a unui tren intercity.
"Daca vom avea succes cu aceasta ruta, vom lua in considerare extinderea prin noi rute interne, precum si cresterea frecventei zborurilor intre Bucuresti si Cluj. In prezent, purtam discutii cu un numar de aeroporturi", a continuat Varadi.
Alaturi de cursa interna, Wizz Air va lansa pe 28 februarie alte doua rute de pe aeroportul Baneasa din Bucuresti, catre Bruxelles si Milano, ducand astfel la zece numarul de destinatii cu care Wizz Air opereaza pe piata locala. Pentru zborurile Bucuresti-Bruxelles Charleroi si Bucuresti-Milano Bergamo, Varadi estimeaza in primul an intre 30.000 si 35.000 de pasageri pentru fiecare dintre rute. Cele doua zboruri vor avea loc de trei ori pe saptamana, pretul unui bilet incepand de la 69 de lei cu toate taxele incluse.
In prezent, compania opereaza zboruri de la Bucuresti la Barcelona, Dortmund, Liverpool, Londra-Luton, Roma, Valencia si, din februarie, la Venetia.
Recent, operatorul low-cost a anuntat transferul operatiunilor de pe aeroportul din Targu-Mures pe aeroportul din Cluj-Napoca, motivand prin lipsa unui angajament comercial din partea reprezentantilor aeroportului alaturi de infrastructura deficitara. Intrat pe piata locala in luna iu-nie, operatorul maghiar Wizz Air estimeaza ca va transporta 415.500 de pasageri pana la sfarsitul anului, mizand pe o dublare a numarului de persoane transportate in 2008. "In Romania, gradul mediu de ocupare al curselor Wizz Air este de 84%. Astfel ca estimam pentru anul viitor un milion de pasageri transportati", a afirmat Varadi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO