Companii

Zaharul Oradea, plus 130% la noua luni

23.10.2006, 20:04 34

Compania Zaharul Oradea, parte a grupului germano-francez Cristal Diamant, a inregistrat o crestere de 130% a cifrei de afaceri pe primele noua luni ale anului, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul majorarii pretului de vanzare si al cresterii volumului de desfacere.
Compania are in plan afaceri de 56 de milioane de euro pe intreg anul, valoare dubla fata de anul precedent, dupa ce la inceputul anului ritmul de crestere era estimat la 10%.
"Ca urmare a evolutiei inregistrate pe piata zaharului in ultimele luni, respectiv cresterea preturilor si cresterea volumului vanzarilor, am decis sa reevaluam previziunile facute la inceputul anului. Piata romaneasca a zaharului este in opinia noastra o piata instabila, dar in dezvoltare", a precizat Pentilescu. Conform datelor disponibile pe site-ul Ministerului Finantelor, in 2005, compania a realizat o cifra de afaceri de 28 de milioane de euro (103,9 milioane de lei).
"Este primul an in care inregistram evolutii pozitive, dupa ce in 2005 cifra de afaceri a avut aceeasi valoare ca in 2004", adauga Pentilescu.
Zaharul Oradea a bugetat pentru urmatorii ani investitii de circa 10 mil. euro, intr-un proiect de economisire a energiei si de reducere a consumurilor. Aceste investitii sunt o continuare a celor de anul trecut, care s-au cifrat la 2 mil. euro si au vizat tot reducerea consumurilor energetice si modernizarea capacitatilor de productie.
Potrivit reprezentantilor companiei, investitiile in fabrica din Oradea sunt necesare pentru a putea face fata concurentei, care va exista pe piata zaharului, dupa integrarea Romaniei in UE.
In ultimii ani, compania oradeana a investit aproximativ 6 milioane de euro in cresterea productivitatii si in crearea de noi ambalaje.
De asemenea, la sfarsitul lui 2005, compania a realizat o marire de capital in valoare de 25 de milioane de euro, fonduri care vor fi orientate tot inspre investitii.
Zaharul Oradea produce sub marcile Brilliant si Diamant, prima fiind ambalata doar la saci de 50 de kilograme, iar cea de-a doua fiind prezenta pe piata in sapte sortimente.
"Intentionam sa dezvoltam actualul portofoliu de produse, iar in prezent avem in studiu cateva proiecte. Principala noutate a anului trecut a fost lansarea produsului zahar Diamant, ambalat in folie dublu laminata", a precizat Pentilescu.
Compania Zaharul Oradea are ca actionar majoritar grupul Cristal Diamant SAS, societate cu sediul in Franta, care este detinuta in proportii egale de grupul francez Cristal Union si de grupul german Pfeifer&Langen.
Din grupul Cristal Diamant SAS mai fac parte alte doua firme de profil, Zaharul Carei si Zaharul Arad, iar pe plan mondial grupul inregistreaza anual o cifra de afaceri de circa 835 mil. euro. In prezent, la fabrica din Oradea lucreaza 325 de angajati, iar valoarea capitalului social detinut dupa majorarea de la sfarsitul anului 2005 este de 38,1 mil. euro (136,2 mil. lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO