Companii

Zentiva si-a bugetat afaceri de cel putin 120 mil. euro anul viitor

Zentiva si-a bugetat afaceri de cel putin 120 mil. euro anul viitor

Zentiva a cumparat la finalul anului trecut producatorul local Sicomed

06.10.2006, 19:31 34

Compania farmaceutica Zentiva, unul dintre cei mai importanti producatori din Romania, estimeaza o crestere a afacerilor locale de cel putin 20% anul viitor, urmand sa treaca de pragul de 120 de milioane de euro.
Cresterea afacerilor companiei se realizeaza in conditiile in care consumul de medicamente din Romania este unul dintre cele mai scazute din Europa, rezultate mai slabe inregistrandu-se doar in Bulgaria.
"Consumul redus de medicamente se datoreaza in principal puterii de cumparare scazute, dar si fondurilor insuficiente alocate pentru medicamente sau nivelului scazut de educatie al pacientilor", a precizat Mariana Wencz, country general manager al Zentiva SA.
Compania ceha este prezenta in Romania din anul 2003 pe piata medicamentelor generice. La finalul anului trecut, Zentiva a achizitionat compania Venoma Holdings Limited, care detinea un pachet de 51% din actiunile Sicomed. Ulterior, compania a lansat o oferta publica pentru achizitionarea a 204,39 milioane de actiuni, reprezentand 46% din capitalul social al Sicomed. In urma acestei operatiuni, Zentiva a ajuns la aproximativ 75%.
La conducerea producatorului Sicomed s-a aflat, pana la sfarsitul lunii august, Klaas Postema, moment in care a expirat contractul pe care il avea cu grupul ceh. El nu a dorit o prelungire a contractului, insa si-a pastrat atributiile de presedinte al Consiliului de Administratie.
Zentiva a anuntat ca nu va numi o alta persoana in functia de director general al Sicomed.
"Se doreste transformarea pozitiei (de director general - n.red.) in country general manager. Acest lucru se va petrece insa intr-o perioada de aproximativ 2 ani", a afirmat Wencz.
Ea a precizat ca activitatea de productie, respectiv operatiunile financiare si cele administrative vor fi conduse direct de la Praga. Restul operatiunilor locale ale cehilor vor fi coordonate de Mariana Wencz.
Ea ocupa din mai 2003 functia de country manager Zentiva. Zentiva a inregistrat in prima jumatate a acestui an vanzari de 34,8 mil. euro, de 14 ori mai mult comparativ cu perioada similara a anului trecut. Cresterea este foarte mare, deoarece sunt incluse pentru prima data si rezultatele Sicomed.
Piata din Romania este a doua ca marime in cadrul grupului ceh, iar perspectivele de crestere ale consumului local de medicamente sunt foarte atractive pentru acesta. Conform informatiilor furnizate de Zentiva, putin peste 60% din populatia tarii afectata de o boala are acces la tratament corespunzator, in timp ce 20% din populatie se autotrateaza.
Zentiva a intrat recent pe un nou segment de piata in Romania, al produselor de tip omeprazol (antiulceroase moderne) prin lansarea medicamentului Helicid, unul dintre cele mai bine vandute produse ale grupului la nivel international.
In Romania, valoarea acestei piete a fost de aproximativ 21 de milioane de euro in perioada septembrie 2005-august 2006, conform datelor Cegedim citate de Zentiva. "Piata s-a dublat de la un an la altul, iar in acest an mizam pe o crestere de minim 20%", a declarat Wencz.
Ea a precizat ca in Romania exista aproximativ 8 milioane de persoane care sufera de hiperaciditate gastrica, afectiune care se trateaza cu omeprazol.
Doar 4,3 milioane de persoane se trateaza, potrivit datelor Zentiva. Compania vizeaza ca la sfarsitul anului 300.000 de pacienti sa fie tratati cu Helicid, in conditiile in care la doar o luna de la lansare acesta era deja folosit de 200.000 de pacienti. Principalii competitori ai Zentiva pe acest segment de piata sunt Dr Reddy's, GlaxoSmithKline, Ozone si Lek.
In portofoliul Zentiva se afla medicamente precum Algocalmin, Antinevralgic P, Extraveral si Dicarbocalm.
Algocalmin a intrat in topul celor mai bine vandute medicamente ale grupului ceh la nivel mondial, fiind situat pe locul sase, cu vanzari de 6,3 mil. euro.
Zentiva ocupa locul 6 pe piata de medicamente din Romania, dupa cel de-al doilea trimestru al anului, cu o cota de 6,3%, conform datelor furnizate de compania de cercetare a pietei Cegedim.
Actionarul majoritar al companiei este grupul francez Sanofi-Aventis cu o 24,9% din titluri. Zentiva are peste 4.200 de angajati si trei facilitati de productie in Cehia, Slovacia si Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO