Cum repornim economia

Video - Oamenii de afaceri catre stat: Reduceti dobanzile, garantati platile si relansati consumul

23.04.2009, 22:19 40

Oamenii de afaceri, prezenti ieri la prima reuniune ZF Expert - Cum sa repornim economia, la care participa cititori ai ZF, experti in domeniul lor de activitate, au oferit solutii pentru relansarea economiei, afirmand ca Guvernul trebuie sa actioneze si sa nu se multumeasca doar cu reducerea cheltuielilor pentru a se conforma veniturilor in scadere. Ziarul Financiar va face saptamanal intalniri, in fiecare joi, cu intreprinzatori, lideri de companii si analisti in cadrul programului "Cum sa repornim economia", pentru a oferi solutii mediului de afaceri si politicienilor pentru relansarea economica.
ZF incepe aceasta campanie in conditiile in care discursul public este invadat de alte probleme, ca discrepantele salariale din sistemul bugetar sau codurile juridice, importante, dar nu acute.
Economia si-a oprit motorul la sfarsitul anului trecut, iar mediul de business trebuie sa convinga politicienii sa adopte masuri necesare repornirii acesteia.
Printre masurile pentru relansarea economiei enumerate de cititorii experti ai ZF, care au participat la intalnirea de ieri, se numara stimularea consumului intern si extern, sprijinirea exportatorilor prin reducerea impozitului pe profit de la 16% la 8%, dar si scutirea de taxe pentru profitul reinvestit de aceste companii.
De asemenea, omul de afaceri George Copos, analistul financiar Dragos Cabat, Lazslo Diosi, director general al OTP Bank, Dorin Boboc, director de investitii al Allianz Tiriac Pensii Private si Constantin Bratu, directorul general al Asociatiei Berarii Romaniei spun ca este foarte importanta garantarea de catre BNR a operatiunilor interbancare, ceea ce ar reda increderea jucatorilor de profil si ar asigura o dezghetare rapida a pietei de creditare.
Cititorii experti ai ZF au mai sustinut ca banii veniti de la Fondul Monetar International (FMI) ar trebuie cheltuiti cu prudenta si orientati spre domenii strategice care sa relanseze economia.
Industria constructiilor, agricultura si domeniul energetic, dar si dezvoltarea infrastructurii au fost cateva din domeniile enumerate de acestia.
In plus, acesta este momentul de dezvoltare de start-up-uri si de fuziuni si achizitii, apreciaza cititorii experti.

 

ZF Expert

Ce spun oamenii din business

  •  Pentru a relansa economia trebuie relansat consumul
  •  BNR trebuie sa reduca rezervele minime obligatorii pentru a debloca creditarea
  •  Statul trebuie sa subventioneze dobanzile la credite pentru case si pentru companiile mici si mijlocii
  •  Statul sa cumpere apartamentele dezvoltatorilor si sa le ofere in rate avantajoase populatiei
  •  Imprumutul extern sa fie cheltuit pe scoli, spitale si sosele pentru a reporni industria constructiilor si a materialelor de constructii
  •  Eximbank si CEC sa sprijine exportatorii prin garantii si prin credite subventionate

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO