Curs BNR

Cum evoluează cursul de schimb marţi dimineaţă

Cum evoluează cursul de schimb marţi dimineaţă

Autor: Marius Oncu

10.03.2015, 10:47 522

În jurul orei 10:10, euro era cotat între băncile comerciale la 4,4400 - 4,4420 lei, în scădere uşoară faţă de 4,4450 lei în tranzacţiile perfectate pe finalul şedinţei de luni.

"În piaţă nu s-a întâmplat mare lucru. Lipseşte interesul pentru tranzacţiile euro/leu. Nu se bagă nici jucătorii locali, dar nici cei străini, care anterior au fost atraşi de plasamentele în obligaţiunile româneşti", a declarat pentru MEDIAFAX dealerul unei bănci.

Volumele s-au situat la aproximativ jumătate din media pentru prima oră de operaţiuni şi s-au menţinut astfel în linie cu şedinţa de luni, când activitatea pieţei per ansamblul zilei a fost, de asemenea, la jumătate faţă de medie.

Cursul a coborât în primele tranzacţii ale zilei şi sub pragul de 4,44 lei, minimul fiind înregistrat la 4,4390 lei/euro, în timp ce maximul a fost atins la 4,4435 lei/euro.

În regiune, forintul s-a apreciat cu 0,1%, iar zlotul a stagnat.

Pe pieţele externe, francul elveţian a stagnat faţă de ultimele tranzacţii de luni, la 0,9346 euro, în timp ce dolarul s-a întărit cu 0,5%, la 0,9259 euro.

Dolarul a urcat la maximul a 12 ani faţă de euro în timpul tranzacţiilor derulate pe parcursul nopţii în Asia. Moneda americană este susţinută de aşteptările investitorilor că Rezerva Federală a SUA va începe să crească dobânzile de la mijlocul acestui an, în timp ce Banca Centrală Europeană a demarat luni un amplu program de achiziţie de obligaţiuni guvernamentale, al cărui scop declarat este accelerarea inflaţiei, dar care pune şi presiune de depreciere pe moneda europeană.

BNR a anunţat luni un curs pentru euro în creştere cu 0,37 bani, la 4,4439 lei, în contextul unei deprecieri uşoare a monedei europene în raport cu valutele din regiune, în timp ce dolarul a urcat cu 2,88 bani, la 4,0779 lei, şi a înregistrat astfel al patrulea maxim record consecutiv.

Pentru francul elveţian, BNR a anunţat un curs în creştere cu 0,24 bani, de la 4,1457 lei la 4,1481 lei.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO