Eveniment

0,1% din deponentii la banci controleaza 20% din depozite

10.12.2009, 23:13 49

Depozitele bancare in valoare de cel putin 100.000 de euroconcentreaza mai mult de o cincime din economiile populatiei, darca numar acestea reprezinta doar 0,1% din total, arata cele mairecente date ale BNR.

Cea mai mare parte din depozitele bancare ale persoanelor fizice- 95% - se situeaza sub pragul de 5.000 de euro, dar acesteareprezinta doar 25% din valoarea totala a economiilor.

Pe de alta parte, companiile isi pastreaza 83% din bani indepozite de peste 100.000 de euro, care reprezinta numai 1,8% dinnumarul total de depozite, potrivit datelor BNR pentru lunanoiembrie.

"La companii a avut loc o migrare puternica catre sumele mari.Aceasta in sine induce o anumita vulnerabilitate in ceea cepriveste gestionarea de catre banci a activului si pasivului", aspus Ion Dragulin, directorul Directiei de Stabilitate Financiaradin Banca Nationala, la un seminar organizat de BNR, AsociatiaRomana a Bancilor si Alpha Bank.

Atat companiile, cat si populatia sunt net datoare fata debanci, desi anul acesta creditarea in mediul privat practic astagnat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO