Eveniment

1,2 milioane de turisti sunt asteptati pe litoral in acest an

1,2 milioane de turisti sunt asteptati pe litoral in acest an
02.05.2008, 18:03 26

"Spre deosebire de anii trecuti, a crescut calitatea serviciilor oferite turistilor care vin pe litoralul romanesc si, daca anul trecut, au fost aproximativ un milion de turisti la malul marii, anul acesta speram ca numarul lor sa fie mult mai mare", a declarat ieri Ovidiu Silaghi, ministrul pentru IMM, comert, turism si profesiuni liberale, cu ocazia deschiderii oficiale a sezonului estival.
El a sustinut ca nu ar trebui sa se faca o comparatie intre litoralul romanesc si cel bulgaresc deoarece hotelierii romani vand anumite servicii in timp ce hotelierii bulgarii vand alte servicii.
"Este o comparatie nefericita care se face intre litoralul romanesc si cel bulgaresc. In primul rand litoralul romanesc are aproximativ 60-70 km lungime in timp ce litoralul bulgaresc are 400 de km. De asemenea bulgarii ofera servicii all inclusive in timp ce pentru romani e dificil sa vanda acest tip de servicii", a spus Silaghi.
Peste 16.000 de turisti au ales sa-si petreaca minivacanta de 1Mai pe litoral, in timp ce pe litoralul bulgaresc se aflau circa 18.000 - 20.000 romani, a declarat Danut Culetu, prefectul Constantei.
Cei mai multi au plecat ieri dimineata, fapt ce a determinat un trafic aglomerat, de la Cernavoda spre Constanta si statiuni, circulatia desfasurandu-se in coloana, bara la bara. Astfel, la intrarea spre Cernavoda de pe Autostrada Soarelui s-au format coloane, pe cate doua benzi, pe o lungime de peste un kilometru.
O parte a hotelierilor de pe litoral se declara multumiti de gradul de ocupare inregistrat la deschiderea sezonului estival si spun ca ofertele bulgarilor nu sunt o amenintare pentru ei.
"Gradul de ocupare a fost de 100% in cele 26 de suite de lux si 2 garsoniere pe care le-am pus la dispozitia turistilor. Pentru noi litoralul bulgaresc nu a ridicat nici o problema in ocuparea camerelor de hotel", a spus Dan Lucian Victor, patronul hotelului Mamaia, clasificat la 5 stele. El a mai precizat ca tariful perceput pentru o noapte de cazare este de aproximativ 150 de euro, iar pachetele care s-au vandut pentru vacanta de 1 Mai au constat intr-un sejur de trei zile cu un pret de 1.000 euro care include diferite posibilitati de distractie precum plimbari cu telegondola in Mamaia si petreceri in clubul Bamboo.
Un alt hotelier, George Lipoveanu, care detine hotelul Herculesti din Jupiter clasat la trei stele, a spus ca cele 50 de locuri din hotel au fost ocupate de turisti romani care si-au rezervat bilete atat prin agentii de turism, cat si in mod independent. "Fata de anul trecut cand gradul de ocupare a fost de 80%, anul acesta, la deschiderea sezonului estival, functionam la capacitate maxima", a precizat Lipoveanu. El a mai spus ca a diversificat serviciile oferite, operand acum chiar si o scoala de scafandri pentru distractia turistilor.
Lucian Iftimie, patronul hotelului Florica din Venus, clasificat la 2 stele a mentionat ca din cele 183 de locuri de cazare, au fost ocupate 9% pentru vacanta de 1 Mai.
"Am oferit pachete de vacanta de trei zile al caror tarif s-a ridicat la 180 de lei (49 de euro). Am investit anul acesta aproximativ 400.000 de lei (peste 108.000 de euro) in renovarea hotelului si reamenajarea lui. Din cauza faptului ca nu avem caldura nu am putut sa punem la dispozitie toate camerele din hotel", a spus patronul hotelului.
Prezent la deschiderea sezonului estival, presedintele Traian Basescu a mentionat ca hotelierii romani ar trebui sa ofere mai multe alternative de agrement.
"Marea competitie nu e cu Bulgaria, ci cu muntele din Romania. Oferiti conditii pentru ca bucurestenii sa aleaga litoralul si nu muntele. Dar oferiti ceva in afara de mare si soare. Cu cat distractia e mai mare, cu atat veti avea un sezon mai lung. Daca as sti ca am ce sa fac in noiembrie la mare, as veni cu placere aici sa-mi petrec week-end-ul", a declarat seful statului. Ca exemplu, Basescu a mentionat faptul ca a vrut sa iasa la o terasa cu sotia lui, Maria, dar nu a gasit niciuna deschisa.
Presedintele a mai atras atentia si asupra lipsei personalului calificat din turismul de pe litoral si a spus ca este nevoie sa fie gasite solutii pentru a motiva angajatii sa ramana sa lucreze si in extrasezon.
Seful statului a mai subliniat ca politica de privatizare din turism a fost gresita. "Cei zece ani de locatie de gestiune au reprezentat o solutie nefericita, au intarziat investitiile, motiv pentru care acum avem o ramanere in urma. Acum noi platim factura celor zece ani de locatie de gestiune", a mai spus Basescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO