Eveniment

1 miliard de lei, factură neplătită şi apărută peste noapte în sănătate

Autor: Ioana David

31.10.2010, 23:53 24

Farmaciile au primit de la Casa Naţională de Asigurări deSănătate (CNAS) peste 2 mld. lei (476 mil. euro) în perioadaseptembrie - octombrie, reprezentând arierate (restanţe de plată depeste 90 de zile), însă recent au mai apărut şi alte datorii, de unmiliard de lei.

"Deşi Guvernul a plătit 2 miliarde de lei în contul datoriilorcătre companiile furnizoare din sănătate, imediat au apărut noiarierate, facturi neachitate de mult timp, dar care nu erauînregistrate şi nu au fost luate în calcul. Această situaţie nu edoar în sănătate, se regăseşte şi la transporturi, la alte proiectede infrastructură, mai ales la autorităţile locale", au declaratsurse guvernamentale citate de Mediafax. Sursele au precizat căaceste facturi au apărut în ultima perioadă, după ce au fostplătite cele 2 mld. lei. Plata noilor arierate ar putea să fie ocerinţă a FMI pentru eliberarea următoarei tranşe de bani, conformsurselor Mediafax.
La mijlocul lunii octombrie ministrul sănătăţii a spus că a plătitfarmaciilor din ţară arierate de peste 2 mld. lei după ce larectificarea bugetară din august 2010 ministerului i s-a atribuitsuma de 2,9 mld. lei, din care 0,8 mld. lei urmau să revină pentruplata arieratelor spitalelor.

Repezentanţii farmaciilor au confirmat că şi-au încasat banii de laCasa Naţională de Asigurări de Sănătate pe medicamentele eliberatepână în luna aprilie. Totuşi, este posibil să existe restanţe deanul trecut care au tot fost amânate la plată pe unele programedecontate integral de stat pentru farmaciile care eliberează astfelde produse. Nu există însă informaţii certe legate de acestsubiect.
Pe de altă parte, la producători banii nu au ajuns încă întotalitate. "Niciodată termenele de la producători nu sunt aceleaşicu cele dintre Casă şi farmacii, ci sunt mult mai mari pentru căacestea sunt condiţiile comerciale", a spus Sorin Popescu,corporate affairs director al Amgen, companie cu vânzări de peste15 mil. euro în România anul trecut.
Pentru industria farma, problemele de lichiditate au apărut anultrecut, după ce Ministerul Sănătăţii a decis prelungirea termenelorla care plăteşte medicamentele compensate şi gratuite eliberate defarmacii, în condiţiile în care nu existau suficienţi bani. Astfel,medicamentele compensate se eliberează după 90 de zile, iar celegratuite după 180 de zile. La acest termen se adaugă însă 30 zile,perioadă în care farmaciile depun reţetele la CNAS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO