Eveniment

10.200 de oameni din companiile Ministerului Economiei, fara joburi

12.08.2009, 19:52 14

Ministerul Economiei anunta ca de la inceputul anului si pana in prezent au fost concediati 4.800 de angajati din companiile aflate in portofoliul sau, urmand ca pana la sfarsitul lui 2009 sa urmeze altii 5.400 de salariati. In total, in acest an, Ministerul Economiei crede ca vor pleca circa 10.200 de oameni din companiile pe care le are in subordine, potrivit ministrului economiei, Adriean Videanu, citat de Mediafax. Potrivit bugetelor de venituri si cheltuieli pentru 2009 postate pe site-ul institutiei, in circa 40 de companii aflate sub autoritatea ministerului lucreaza aproape 73.000 de oameni, in total fiind 64 de companii si institute. 

„Cele circa 30 de companii nationale din subordinea institutiei vor fi restructurate, iar cele 14 institute de cercetare vor fi comasate in doua unitati, cu reducerea la zero a subventiilor, de la 1 ianuarie 2010", a mai spus Adriean Videanu. Din cei 4.800 oameni care au plecat din companiile de stat controlate de Ministerul Economiei, circa 2.000 au venit numai din cadrul Electrica. Datele prezentate de Videanu sunt de cinci ori mai mari comparativ cu estimarile lansate de minister la inceputul lunii mai. La acea vreme, secretarul de stat Tudor Serban preciza ca anul acesta circa 2.000 de oameni din energie vor pleca, cei mai multi fiind cei din sectorul minier.

Cel mai important program de restructurare la nivelul marilor companii energetice aflate in portofoliul Ministerului Economiei se afla in dezbatere publica pana la sfarsitul saptamanii acesteia si propune infiintarea a doua companii energetice de stat. Prima companie energetica va cuprinde cele trei complexuri energetice din Oltenia, respectiv Turceni, Rovinari si Craiova, reactoarele nucleare 1 si 2 de la Cernavoda, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, jumatate din distribuitorul si furnizorul de energie Electrica si doua hidrocentrale ale Hidroelectrica, Valcea si Slatina.

A doua companie nationala va fi formata din ELCEN Bucuresti, termocentralele Deva si Paroseni, Compania Nationala a Huilei, cealalta jumatate a Electrica, hidrocentralele Portile de Fier, Caransebes, Hateg, Arges, Cluj, Bistrita, Sibiu, Sebes, Buzau si Targu Jiu. Totodata, din a doua companie energetica nationala va face parte Romgaz, prin termocentrala de la Iernut, pe care producatorul de gaze o va prelua de la Termoelectrica, in contul unor datorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO