Eveniment

120 mil. dolari de la Banca Mondiala pentru minerit

31.01.2005, 00:00 18

Producatorul de energie electrica Hidroelectrica a primit la finele saptamanii trecute un imprumut de 66 mil. euro din partea Bancii Mondiale pentru proiectul de modernizare a hidrocentralei Lotru - Ciunget, potrivit reprezentantilor ministerului economiei si comertului.
Licitatia pentru selectarea contractorului general pentru modernizarea hidrocentralei Lotru - Ciunget va avea loc pana in luna aprilie.
Imprumutul, garantat de catre statul roman, a fost aprobat la finele saptamanii trecute de catre conducerea Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), membra a grupului Bancii Mondiale.
Proiectul de reabilitare vizeaza mentinerea energiei furnizate de centrala la necesarul actual, de 510 MW, pentru urmatorii 20 de ani.
Creditul urmeaza sa fie rambursat in termen de 17 ani, cu perioada de gratie de cinci ani, iar dobanda este variabila si se calculeaza in functie de rata interbancara pe piata londoneza (LIBOR).
Hidroelectrica va primi si asistenta tehnica pentru dezvoltarea institutionala si implementarea proiectului.
Creditul face parte dintr-un program de finantare in valoare totala de un miliard de dolari prin care Banca Mondiala va sprijini programul "Comunitatea Energetica a Europei de Sud-Est".
Programul vizeaza integrarea sistemelor energetice ale statelor din sud-estul Europei in piata interna a Uniunii Europene, prin implementarea unor investitii prioritare si asistenta tehnica.
Banca Mondiala a acordat Romaniei, din 1990, finantari in valoare totala de 4,2 mld. $. Programul de imprumuturi pentru perioada 2004-2005 este estimat sa atinga cea mai mare valoare de pina in prezent, de aproape 850 de mil. $.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO