Eveniment

18 luni de inchisoare pentru Judith Miller

08.07.2005, 19:55 197

Jurnalista de la New York Times Judith Miller a fost condamnata la 18 luni de inchisoare pentru sfidarea Justitiei, dupa ce a refuzat sa-si divulge sursele. Lui Judith Miller i s-a cerut in instanta sa divulge numele persoanei care i-a spus ca sotia unui fost ambasador american este agent al CIA.

In acelasi proces cu Miller, care nu a utilizat in articolele sale informatia, a fost inculpat si reporterul Matthew Cooper de la revista Time, care a publicat in urma cu doi ani un articol pe aceasta tema. Desi condamnat la aceeasi pedeapsa ca si Miller, Cooper a scapat de inchisoare pentru ca a cooperat. Miller va fi incarcerata pana in octombrie, data la care este prevazuta dizolvarea camerei de acuzare sesizata in ancheta in care ea trebuia sa-si dezvaluie sursele, dar ar putea fi eliberata inainte de termen, daca se razgandi si va colabora cu justitia. Ea a fost transportata intr-o inchisoare din zona Washington, imediat ce procesul sau a luat sfarsit.

"Daca jurnalistii nu le pot garanta informatorilor lor confidentialitatea, atunci se afla in imposibilitatea de a-si face meseria. Nu poate exista o presa libera" daca nu se garanteaza secretul surselor, a spus jurnalista in cadrul audierii de ieri in care s-a decis incarcerarea ei.

Cel de-al doilea jurnalist implicat in acest caz, Matthew Cooper, a acceptat sa declare identitatea sursei sale in ancheta, evitand astfel incarcerarea. Tulburat la iesirea de la tribunal, el a explicat ca sursa sa l-a dezlegat "personal, fara ambiguitate si fara a fi obligata" de promisiunea de confidentialitate. "Este o zi trista, nu numai pentru jurnalisti, ci pentru tara", a spus el, declarandu-se "din toata inima alaturi de Judy".

Directorul ziarului New York Times, Bill Keller, a denuntat decizia "consternanta" de incarcerare a lui Miller si si-a exprimat temerea ca acest precedent va permite pe viitor guvernantilor sa "inabuse" scandalurile. Presedintele Consiliului de Administratie al ziarului, Arthur Sulzberger, si-a exprimat speranta ca acest caz sa determine Congresul sa voteze o lege care sa protejeze secretul profesional in cazul jurnalistilor.

Conducerea revistei Time, care in ciuda obiectiilor initiale ale lui Matt Cooper, a predat justitiei documentele cerute, in urma cu o saptamana, a subliniat ca reporterul sau poate acum depune marturie, pentru ca a fost autorizat de sursa sa.

Dupa ce Curtea Suprema a refuzat sa se sesizeze in cazul jurnalistilor, judecatorul Thomas Hogan a anuntat ca intentioneaza sa sanctioneze refuzul jurnalistilor de a se supune cererilor procurorului independent Patrick Fitzgerald. Acesta incearca sa determine cui i-a apartinut initiativa de a dezvalui presei identitatea agentului CIA. "Daca oamenii ar avea libertatea sa decida caror ordine ale justitiei li se supun si carora nu, ar fi anarhie", a spus judecatorul inainte de audiere. "Jurnalistii nu sunt abilitati sa promita confidentialitate (surselor); nici un american nu are acest drept", a spus si procurorul Patrick Fitzgerald.



A castigat Pulitzer

Judith Miller lucreaza la New York Times din 1977, este un reporter cu experienta, specialist in securitate nationala si Orientul Mijlociu, a primit Premiul Pulitzer, dar a cunoscut si controversa pentru dosarul armelor de distrugere in masa din Irak.

Miller si-a inceput cariera la prestigiosul ziar american la Washington, iar in 1983 a devenit prima femeie care a preluat conducerea biroului de la Cairo. In 1986 a devenit corespondenta la Paris, dar a revenit la Washington anul urmator, iar in octom-brie 1990 este corespondent special in razboiul din Golf. In 2002 a obtinut Premiul Pulitzer pentru o serie de articole despre Osama Ben Laden, scrise in colaborare cu cativa colegi de la ziar.

De-a lungul anilor, jurnalista s-a specializat pe problemele lumii arabe, scriind carti si predand in universitati. Numele ei a fost insa adesea citat atunci cand NY Times a fost criticat pentru modul cum a prezentat argumentele americane pentru razboiul din Irak, adica detinerea de arme de distrugere in masa. Acestea nu au fost insa de gasit dupa izbucnirea conflictului. In mai 2004, NY Times a publicat un lung mea culpa pentru lipsa de rigoare de care a dat uneori dovada inainte de inceperea conflictului si a recunoscut ca a fost indus in eroare in ceea ce priveste armele de distrugere in masa de false informatii provenind de la exilati irakieni dornici ca Saddam sa fie indepartat de la putere. Desi scuzele ziarului se refereau in majoritate la articole semnate de Miller, numele acesteia nu a fost pomenit. doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO