Eveniment

20% din firme angajeaza manageri si specialisti

20% din firme angajeaza manageri si specialisti
20.01.2009, 18:37 33

Aproximativ 20% din companiile prezente pe piata locala intentioneaza sa recruteze manageri si specialisti, in timp ce 6% au in plan disponibilizari la aceste niveluri in urmatoarele trei luni, potrivit unui studiu realizat de compania de executive search Antal pe un esantion de 170 de companii la nivel national.

"Este dificil de spus cu exactitate cum vor evolua angajarile si disponibilizarile, dat fiind contextul economic instabil. Planurile companiilor se schimba de la o zi la alta si odata cu ele si politicile de resurse umane. Cat priveste companiile care au declarat ca renunta la angajati (6% - n.r.), ne referim la restructurari, dar si la situatiile in care oamenii sunt lasati sa plece si nu mai sunt inlocuiti apoi", spune Irina Vasile, care conduce operatiunile Antal pe piata locala. 
Mai bine de jumatate (54%) din companiile de pe piata locala faceau angajari in luna decembrie a anului trecut, in timp ce 51% disponibilizau manageri si specialisti. Intentiile de angajare ale companiilor locale au evoluat pozitiv in ultimul trimestru al anului trecut, crescand cu 17% comparativ cu rezultatele raportului din toamna, cand doar 37% din companii aveau in plan sa recruteze manageri. "Romania a fost cu cateva luni in urma crizei. In toamna anului trecut, cand situatia era destul de grava in alte tari, la noi abia aparusera primele semne de ingrijorare", explica Vasile.
Angajatorii din Ungaria se afla pe primul loc in regiune in ceea ce priveste planurile de concediere in primul trimestru al anului, 21% previzionand concedieri la nivel de management si specialisti. In vestul Europei, angajatorii din Malta au in plan cele mai multe disponibilizari (38%), urmati de cei din Scotia (28%), Olanda (24%) si Spania (23%).
Studiul Antal a analizat tendintele de pe piata muncii din 107 tari. "Cand am realizat studiul despre planurile de angajare si concediere in toamna, angajatorii din multe tari pareau increzatori in viitor. Acum increderea s-a diminuat, dar nu a disparut in totalitate", a spus Tony Goodwin, presedinte si CEO al Antal.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO