Eveniment

200 de soldaţi americani vin la Deveselu (Olt) unde va fi ridicat scutul american antirachetă

Deveselu (Olt)

Autor: Iulian Anghel

03.05.2011, 11:31 2466

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat luni searăca locul de amplasare a sistemului american antirachetă să fie înfosta bază aeriană de la Deveselu din judeţul Olt.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat în această dimineaţă că nuva fi vorba despre o bază americană, ci despre una sub comendamebtromânesc care va fi folosită de americani pentru dezvoltareasistemului american antirachetă.

"Baza aeriană va fi sub comandă românească şi va fi parte dinsistemul antirachetă american. Nu este o bază americană, ci unacare va fi folosită de forţele aeriene americane".

La Deveselu vor fi 200 de soldaţi americani, iar întreaga bazăva putea adăposti 500 de soldaţi, potrivit şefului statului.

Băsescu spune că scutul este construit în baza unei înţelegeribilaterale între România şi SUA şi este destinat să apere cele douăţări de eventuale atacuri cu rachete balistice. Când NATO îşi vadezvolta propriul scut antirachetă aşa cum s-a stabilit lasummit-ul de la Lisabona, baza de la Deveselu va fi integratăacestuia.

Preşedintele a mai spus că sistemul antirachetă este unuldefensiv şi nu este îndreptat împotriva Federatiei Ruse.

Constuirea scutului american presupune dezvoltarea unui sistemradar cu calităţi foarte înalte în Cehia, cel mai probabil, a uneialte baze de rachete în Polonia. Rusia s-a opus ani de zile acestuiproiect pe care îl consideră îndreptat împotriva sa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO