Eveniment

200 mil. euro din turismul de evenimente

19.12.2005, 19:15 19

Turismul de evenimente a inregistrat in acest an o crestere de circa 36% in Bucuresti, agentiile de turism care ofera acest tip de servicii raportand incasari de 200 mil. euro, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute Sorin Nicolescu, vicepresedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

"Acest tip de turism, care include si calatoriile de afaceri, team-building-urile, participarile la programe de training, a inregistrat o evolutie ascendenta. O dovada in acest sens este ca hotelurile mari din Capitala au inceput sa functioneze pe profit si gradele de ocupare au crescut, chiar si in lunile de vara", a mai spus Nicolescu.

Chiar daca Bucurestiul are inca lipsuri in ceea ce priveste infrastructura si serviciile, reprezentantii agentiilor de turism sunt de parere ca numarul de vizitatori creste in fiecare an si impresia generala a majoritatii vizitatorilor strainilor este buna sau foarte buna. In plus, si alte orase mari, precum Iasi, Cluj sau Timisoara au inceput sa inregistreze cresteri pe aceasta zona.

O alta tendinta remarcata in acest domeniu este cresterea sumei medii cheltuite in timpul sederii in Romania, de la 160-180 de euro pe zi la 300 de euro pe zi, un nivel apropiat de cel din noile state membre ale UE.

"Acest lucru dovedeste ca strainii care vin aici pentru conferinte, team-building-uri sau alte evenimente legate de profesie cheltuiesc mai multi bani pe servicii si produse, bani care raman in Romania", a mai spus Nicolescu.

Datele ANAT arata ca numarul de turisti straini care au vizitat Romania in acest an a crescut cu 12-15%, in timp ce numarul de romani care si-au petrecut concediile in destinatii externe, prin intermediul agentiilor de turism, a fost cu aproape 37% mai mare. Produsele cel mai solicitate de turistii straini au fost vacantele in mediul rural si circuitele. Principalele piete de provenienta ale turistilor straini sunt cele europene - Germania, tarile nordice, Franta, Italia si Marea Britanie, urmate de Japonia, SUA si Canada.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO