Eveniment

200 mil. euro pentru cei care au depus bani la CEC pentru masina

26.02.2008, 20:23 11

Despagubirile acordate persoanelor care au depus bani la CEC pana in anul 1992 pentru achizitia de autoturisme se vor ridica la 760 de milioane de lei (220 mil. euro), peste 37.000 de romani urmand a primi de la 21 decembrie in medie 20.000 de lei (circa 5.500 de euro).
Ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian a declarat ieri ca va fi modificata ordonanta de urgenta care stabileste achitarea despagubirilor in doua transe, deponentii urmand a primi banii intr-o singura transa, incepand cu 21 decembrie 2008. Modificarea va fi aprobata saptamana viitoare, potrivit ministrului.
Emisiunea de titluri de stat pentru despagubiri a Ministerului Economiei si Finantelor, care se va realiza in doua transe, a fost inclusa in executia bugetara din anul 2007, reprezentand 0,2% din deficitul bugetar de anul trecut. Vosganian a mai spus ca sumele primite de despagubiti nu sunt impozabile.
Incepand cu data de 3 martie, persoanele care au efectuat depuneri la CEC pentru achizitia de masini trebuie sa se prezinte la banca cu actele doveditoare pentru a fi identificati.
"CEC a stabilit 70 de sucursale unde se pot prezenta clientii, incepand cu 3 martie, pentru eliberarea scrisorilor de confirmare", a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele institutiei. In functie de judetele la care apartin deponentii, acestia vor primi despagubirile cuvenite intr-o prima transa incepand cu 21 decembrie 2008, sau in transa a doua, incepand cu 21 ianuarie 2009.
"Personal, cred ca aproximativ 30% dintre persoanele care au depus bani pentru Dacii nu mai sunt in situatia de a veni personal si vor fi reprezentati", spune Ghetea, adaugand ca nu se asteapta la retrageri consistente de bani pentru ca o buna parte din despagubiti vor dori sa pastreze banii in depozitele bancii.
El a precizat ca a primit o scrisoare de la Uniunea Nationala a Notarilor Publici prin care acestia anuntau ca vor incheia in mod gratuit actele pentru despagubirile CEC.
Odata cu primirea scrisorii de confirmare din partea CEC, despagubitii pot opta, in perioada cuprinsa intre 3 martie si 21 decembrie, pentru transferul automat al sumelor, respectiv constituirea unui cont privilegiu, a unui cont de depozit sau a unui cont curent.
"Decizia de a vira banii intr-un cont bancar a fost luata tocmai pentru a evita ca oamenii sa plece cu banii in sacose de plastic acasa", spune Ghetea de la CEC, adaugand ca o buna parte din despagubiti vor dori sa pastreze banii in depozitele bancii.
Titularii depunerilor pentru masini se vor prezenta la banca cu "CEC-ul cu limita de suma" si actul de identitate in original, in timp ce mostenitorii sau imputernicitii vor aduce si documente suplimentare. In cazul persoanelor care au pierdut CEC-ul cu limita de suma, banca poate verifica in baza de date existenta depunerii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO