Eveniment

2010 a inceput prost pentru bancheri: provizioanele au sarit cu 234 milioane de euro in ianuarie. Cum comentati?

04.03.2010, 00:00 37

Bancherii au fost nevoiti sa faca provizioane de 964 de milioanede lei (circa 234 mil. euro) doar in luna ianuarie, in conditiilein care numarul creditelor cu probleme a continuat sa creascarapid, tot mai multi clienti fiind in imposibilitatea de a-si platiratele.

"A fost o crestere mare a provizioanelor, de la 14.966 la 15.930milioane de lei (3,8 mld. euro, n. red.). Calitatea portofoliilorde credite s-a inrautatit, au crescut mult restantele", a declaratpentru ZF Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere dinBNR. Astfel, creditele incadrate in categoriile "indoielnic" si"pierdere" (care inregistreaza restante la plata ratelor mai vechide 61 si respectiv 91 de zile) au ajuns sa reprezinte 16,1% dintotalul portofoliilor de credite. La inceputul anului 2009 ponderealor era de sub 7%.

BNR considera ca sansele ca plata ratelor sa fie reluata dupa opauza mai mare de trei luni sunt practic nule si cere bancilor saprovizioneze integral expunerea fata de respectivul client. Intoamna lui 2008 si primele luni din 2009 probleme au venit inspecial din zona creditelor de consum, unde clientii au fost lovitidin plin de cresterea dobanzilor si a cursului. Ulterior centrul degreutate s-a mutat in zona companiilor, unde bancherii au fostsurprinsi de un val de intrari in insolventa, procedura prin careantreprenorii au incercat sa se protejeze de creditori si sa isirestructureze datoriile.

"Acum au inceput si IMM-urile (firmele mici si mijlocii, n.red.) sa aiba probleme", spune Cinteza. Aflat la conducereaSupravegherii din BNR de mai bine de un deceniu si cunoscand binemaruntaiele sistemului bancar, Cinteza se declara inca din toamnatrecuta pesimist in privinta inceputului de an 2010. "Sunt la felde pesimist ca atunci, continui sa cred ca vor fi probleme inperioada urmatoare."

El sublinaza totusi ca in ianuarie sistemul bancar a ramas peprofit, desi castigul a fost "mic". In primul trimestru din 2009sistemul bancar inregistrase, in premiera, o pierdere neta, pefondul cresterii rapide a provizioanelor. Anul trecut profitulcumulat realizat de bancile din sistem a scazut de aproape saseori, la 772 milioane de lei (echivalentul a 182 mil. euro), de laun varf istoric de 4,4 miliarde de lei (1,2 mld. euro), in anul2008.

Contractia economiei loveste tot mai puternic in randulfirmelor cu afaceri mici, care nu reusesc sa isi redresezevanzarile si raman fara rezerve.

"Am doua firme, cu un total de patru linii de afaceri si toatepatru merg mai prost decat anul trecut. Oamenii nu mai au bani,primim comenzi, le executam, dar nu incasam facturile. Intarzierilela plata merg de la 30 la 120 de zile", spune Ioan Timis,administrator al Mobi-lux, un producator de tamplarie din aluminiucu afaceri de 200.000 de euro in 2008. "La banci platim cuprecadere datoriile mai vechi, care depasesc 90 de zile. Nu maascund, ei vin si discutam si in principiu facem tot posibilul sane intelegem", mai spune Timis.

Bancherii cer din nou reguli mai blande deprovizionare

Confruntati cu cresterea sustinuta a provizioanelor, care punepresiune pe profitabilitate, bancherii discuta din nou desprerelaxarea normelor de provizionare.

"Noi am trimis toate propunerile noastre catre BNR", spune RaduGhetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) sipresedintele CEC Bank. De altfel, guvernatorul Mugur Isarescu ainvitat conducerea ARB vinerea aceasta la o discutie pe temaprovizionarii.

Bancherii au cerut constant in ultimul an apropiereareglementarilor de provizionare ale BNR, foarte stricte, destandardele internationale, care permit luarea in considerare agarantiilor detinute la provizionarea creditelor cu probleme.

"Intai trebuie sa studiem solicitarile lor, impactul lor si apoiorice modificare (a reglementarilor - n. red.) trebuie discutata cuFondul Monetar International. Eu sunt foarte reticent", spuneNicolae Cinteza. De altfel, provizioanele abia mai tin pasul cucreditele neperformante. Daca in ianuarie 2009 raportul dintreprovizioane si creditele neperformante era de 117%, in prezent acoborat la 98%-99%. Pe langa provizioane, bancile au insa sigarantiile detinute in contul creditelor acordate, astfel ca gradultotal de acoperire este mai mare. Sergiu Oprescu, presedinteleAlpha Bank si vicepresedinte al ARB, arata intr-un interviu acordatrecent ZF ca, luand in calcul si garantiile detinute, gradul deacoperire sare de 130% si afirma ca supraprovizionarea nu areefecte benefice.

Anul trecut, BNR a permis bancilor in primavara trecuta sa-siajusteze expunerea fata de clientii cu restante mai vechi de 90 dezile la plata ratelor cu pana la 25% din valoarea garantiilor realedetinute. Prin aceasta masura, au fost eliberate provizioane de 2,4miliarde de lei, avand astfel o contributie esentiala la obtinereaunui castig net la sfarsitul anului.

La inceputul acestui an BNR a venit cu clarificari privindconstituirea de provizioane, in conditiile in care unele banci auavut interpretari mai restrictive ale reglementarilor si au ajunsastfel sa puna deoparte mai multi bani decat era nevoie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO